Το χθεσινό μεγάλο sell-off των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών μεταφέρθηκε στην Ευρώπη σήμερα, με τις μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζές της να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση 9 μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx υποχώρησε πάνω από 4% και σημείωνε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τις μετοχές μεγάλων ιδρυμάτων, όπως της HSBC και της Deutsche Bank να υποχωρούν 4,5% και 7,9%, αντίστοιχα. Μεγάλη ήταν η πτώση και των μετοχών των ιταλικών τραπεζών UniCredit και Intesa Sanpaolo.

Η παγκόσμια βουτιά των τραπεζικών μετοχών προκλήθηκε από μία τράπεζα της Silicon Valley, της SVB Financial Group, που χρηματοδοτεί τεχνολογικές εταιρείες και η οποία αναγκάσθηκε να αντλήσει νέα κεφάλαια μετά την πώληση ομολόγων με ζημιά 1,8 δις. δολάρια για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων από πελάτες της.

Ο Νηλ Γουίλσον, επικεφαλής αναλυτής του Markets.com, δήλωσε ότι το επεισόδιο αυτό μπορούσε να είναι «το καμτσίκι που κτυπά την πλάτη της καμήλας» για τις τράπεζες εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων και για την εύθραυστη αμερικανική οικονομία.

Επενδυτές στην SVB ανησυχούσαν για το αν η αύξηση κεφαλαίου θα ήταν επαρκής, δεδομένης της επιδεινούμενης πορείας πολλών τεχνολογικών startups εταιρειών που εξυπηρετεί η τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Γκρέγκορι Μπέικερ, μίλησε σε πελάτες της για να τους καθησυχάσει ότι είναι ασφαλή τα χρήματα τους στην τράπεζα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ορισμένες startups, ωστόσο, συμβούλευαν τους ιδρυτές τους να αποσύρουν τα χρήματά τους από την SVB προληπτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ