Η πολιτική των σημαντικών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.

Η πρώτη σημαντικού μεγέθους επένδυση στον χώρο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες και είναι πραγματικότητα. Μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές της York Films θα γυρίζονται πλέον και στην Ελλάδα, στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης όπου θα κατασκευαστούν τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά studio της χώρας και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση των μεγάλων βουλγαρικών στούντιο Nu Boyana στην Ελλάδα και είναι μια κοινή επένδυση που θα ανακοινώσουν ο επικεφαλής της Nu Βoyana Γιάριβ Λέρνερ, ο ιδρυτής της York Films Τζον Καλαφάτης και ο επικεφαλής του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) Πάνος Κουάνης.

Η York Films ανήκει στον ομογενή Τζον Καλαφάτη από τη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία έχει την ευθύνη λειτουργίας των Υork Studios στα οποία έχουν γυριστεί µεγάλες κινηµατογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. («Godzilla» (2014), «John Wick», «Spider-Man 2», «Elementary» κ.ά.)

Είναι προφανές ότι το φορολογικό κίνητρο των υψηλών αποσβέσεων που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει η σημερινή, λειτουργεί ως μοχλός προσέλκυσης επενδύσεων στην κινηματογραφική βιομηχανία. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο 35% του συνολικού κόστους παραγωγής. Στη γειτονική μας Βουλγαρία, το σύστημα των φορολογικών κινήτρων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό και η κινηματογραφική βιομηχανία έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά.

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2019, θα ανακοινωθεί η πρώτη µεγάλη επένδυση των Αµερικανικών στούντιο στη Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here