Οι αναφορές ήταν διακριτικές και χαμηλότονες. Το μήνυμα ωστόσο που εξέπεμψαν ταυτόχρονα ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ήταν ξεκάθαρο: “Χάθηκε πολύς χρόνος, οι τράπεζες χρειάζονται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων είτε αυτό είναι βασισμένο στην πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος”.

Χωρίς να το δηλώσουν συγκεκριμένα ήταν φανερή η προτίμηση τους προς το δεύτερο σχέδιο….

Κατά την ομιλία του στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Alpha Bank  Βασίλης Ράπανος, εξήγησε ότι η έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές και η ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο ενός σχεδίου συλλογικής υποβοήθησης όπως αυτά του ΤΧΣ και της ΤτΕ θα διευκόλυνε σημαντικά την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, εξασφαλίζοντας ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Περισσότερο συγκεκριμένος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank Βασίλης Ψάλτης, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη και υπέρβαση των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των NPEs που έχουν καταθέσει οι εγχώριες τράπεζες στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM).

Ο κ. Βασίλης Ψάλτης υποσχέθηκε ότι  η συνολική στρατηγική μετασχηματισμού της Alpha Βank θα ανακοινωθεί στο τέλος του χρόνου και θα σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την τράπεζα.

  • «Το σχέδιο θα επιλύει προβλήματα του παρελθόντος και θα βάζει την τράπεζα στο επίκεντρο των εξελίξεων», δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

Οι βασικοί άξονες του μετασχηματισμού της  Alpha Bank  είναι :

  1. Επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και τα τυχόν «εργαλεία» συλλογικής υποβοήθησης που θα προωθήσουν και θα εγκρίνουν κυβέρνηση και αρχές.
  2. Νέες χορηγήσεις. Στόχος της τράπεζας είναι αφενός να ενισχύσει τις χορηγήσεις δανείων σε υγιείς κυρίως επιχειρήσεις και δευτερευόντως σε νοικοκυριά, αφετέρου να διευρύνει το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της.
  3. Ψηφιακός μετασχηματισμός. Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει με εμπλουτισμό των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω του προγράμματος myAlpha.
  4. Περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του δυναμικού της τράπεζας

Tα νέα «εργαλεία» ρυθμίσεων κόκκινων δανείων που εισήγαγε η τράπεζα τον Ιούλιο του 2018 για αναδιαρθρώσεις δανείων λιανικής τραπεζικής προσφέρουν θετικές ενδείξεις, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου ορίζοντα (+30%) σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες. Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις αποτελούν πλέον το 72% των συνολικών αναδιαρθρώσεων στα προβληματικά δάνεια λιανικής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here