Τις αγορές δοκιμάζει σήμερα η Alpha Bank με ταχύτατη και τολμηρή κίνηση επιχειρώντας να αντλήσει ποσό πέριξ των 300 εκατ. ευρώ με τριετές senior preferred ομόλογο (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) και ισχυρής αξιολόγησης από B+ από την S&P και αντιστοίχως από τη Moody’s, όπως εκτιμάται.

Η κίνηση είναι τολμηρή καθώς η Alpha Bank βγαίνει στις αγορές σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις (επιτόκια) έχουν πάρει την άγουσα τόσο για τα κρατικά ομόλογα όσο και για τα εταιρικά. Είναι διεθνώς πτωτική η τάση.

Ωστόσο η Alpha Bank ενδέχεται να βρει το πτωτικό κλίμα σε κάποια κόπωση καθώς οι αγορές πανηγυρίζουν την παραίτηση Liz Truss και η Τράπεζα εντυπωσιάζει φέτος σε όλους τους τομείς.

Το ομόλογο είναι τριετές προορισμένο για άντληση κεφαλαίων από 250 -500 εκατ. ευρώ και δεν έχει δυνατότητα ανάκλησης πριν συμπληρωθούν δύο έτη, ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα ενισχύσουν τις υποχρεώσεις για MREL που απαιτούν οι εποπτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε.

  • Η έκδοση, που έχει ως bookrunner τη Morgan Stanley, εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλάνο της Alpha Bank για την ενίσχυση των κεφαλαίων του ομίλου πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς και συγκεκριμένα για την κάλυψη των υποχρεώσεων για Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities), γνωστές ως MREL.

Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 έκδοση ομολόγου της κατηγορίας senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ με private placement σε επιλεγμένους επενδυτές, τίτλος που ήταν διετούς διάρκειας χωρίς δικαίωμα ανάκλησης για το πρώτο έτος και με επιτόκιο έκδοσης 3%.

Συνολικά η Alpha από 2019 έως και σήμερα έχει αντλήσει 2,7 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here