Λιανεμπόριο και Εστίαση υπολειτουργούν. Ξοδεύουμε λιγότερα για κατανάλωση και διασκέδαση. Φοβόμαστε το μέλλον της απασχόλησης και αποταμιεύουμε περισσότερο. H κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί με ρευστότητα την αγορά ώστε να διευκολύνει την επανεκκίνηση της.  Έτσι ερμηνεύουν οι αναλυτές της Alpha Bank την εντυπωσιακή αύξηση των τραπεζικών μας καταθέσεων. .

  • Η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, τον Φεβρουάριο, διαμορφώθηκε σε 741 εκατ. ευρώ

Τον Φεβρουάριο, οι τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά +14,9%, έναντι 15,3%, τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν σε 162,6 δισ.ευρώ, έναντι 161,9 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 9,9%, σε ετήσια βάση, σε 127,3 δισ. ευρώ, οι οποίες αποτελούν το 78% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων (+37,4%), σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020.

Η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, τον Φεβρουάριο, διαμορφώθηκε σε 741 εκατ. ευρώ και προήλθε από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 304 εκατ. ευρώ και των επιχειρήσεων κατά 437 εκατ.ευρώ.

Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο Oικονομικό Δελτίο της τράπεζας, η άνοδος των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, την περίοδο Μαρτίου 2020-Φεβρουαρίου 2021, ανήλθε συνολικά σε 21,2 δισ. ευρώ (σύνολο μηνιαίων καθαρών ροών), γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη συγκράτηση των δαπανών τόσο από την πλευρά των νοικοκυριών, όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας που υπάρχει, λόγω της πανδημίας, για την απασχόληση, τα μελλοντικά εισοδήματα και τη ρευστότητα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank,

  •  τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην σημαντική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα που παρατηρήθηκε από την έναρξη της πανδημίας.

Το σύνολο των καταθέσεων της εγχώριας οικονομίας στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και τις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, διαμορφώθηκε, τον Φεβρουάριο, σε 171,6 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 8,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 779 εκατ.ευρώ, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 41,5%, σε ετήσια βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here