Περισσότερες είναι οι θέσεις μισθωτής εργασίας -και λιγότερες της αυτοαπασχόλησης- που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα εξαιτίας των επιβαρύνσεων σε φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank για την αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα, η παραγωγικότητα της εργασίας παρουσίασε βελτίωση κατά την περίοδο 2009 – 2018 στον πρωτογενή τομέα (+37,4%), τη βιομηχανία (+4,4%) και τις κατασκευές (+3,7%) – τομέας ο οποίος παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις, ενώ αντίθετα αισθητή υποχώρηση καταγράφηκε στις υπηρεσίες (-13,2%).

Στη μεταποίηση, που αποτελεί τον κατεξοχήν εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας,
  • η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται ήδη από το 2011, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
Μετά την προσωρινή υποχώρηση της παραγωγικότητας το 2015, επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής από το 2016 και έπειτα. Αν και μέχρι το 2014 η αύξηση του δείκτη της παραγωγικότητας στηρίχθηκε κυρίως στη συρρίκνωση του παρονομαστή λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας, από το 2016 και έπειτα το παραγόμενο προϊόν στον κλάδο της μεταποίησης αυξάνεται ταχύτερα (+5,0%) σε σχέση με την απασχόληση (+2,9%).

 

Η ασθενική συνεισφορά της παραγωγικότητας της εργασίας στην παρούσα φάση ανάκαμψης της οικονομίας συνδέεται

  • με την αισθητή υποχώρηση της επενδυτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η οποία εξασθένισε το απόθεμα του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας, καθώς το ποσοστό αποσβέσεων υπερέβαινε το σχηματισμό παγίου κεφαλαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξηγεί η τράπεζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here