Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αυτή την εβδομάδα, ο ρυθμός μεγεθύνσεως του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 2,2%, σε ετήσια βάση (2,5% στο πρώτο και 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο), επιταχύνοντας σημαντικά σε σχέση με το 2017, που είχε περιορισθεί στο 1,4%, επισημαίνει η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,43% στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η πορεία αυτή συνδέεται με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών μεγεθύνσεως στη Ζώνη του Ευρώ -παρά τη μικρή επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2018- και αντανακλάται στην υψηλή θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη σημαντική βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος, η επενδυτική δαπάνη παρέμεινε υποτονική, παρουσιάζοντας αρνητική συμβολή, η οποία ωστόσο προήλθε από τη μείωση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό, καθώς οι λοιπές κατηγορίες επενδύσεων αυξήθηκαν.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 προήλθε πρωτίστως από την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (συμβολή: 2,5 εκατοστιαίες μονάδες) λόγω της βελτιώσεως της εξαγωγικής επιδόσεως των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της καλής επιδόσεως του τουρισμού.

Η ενίσχυση της ιδιωτικής καταναλώσεως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατά 1,0% σε ετήσια βάση, οδήγησε σε θετική συμβολή για όλο το εξάμηνο στο ύψος των 0,4 εκατοστιαίων μονάδων. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά (συμβολή: -0,2 εκατοστιαίες μονάδες), στο πλαίσιο συγκρατήσεως των δαπανών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως και οι επενδύσεις (-0,5 εκατοστιαίες μονάδες συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων).

Η τάση ενισχύσεως της οικονομικής δραστηριότητος αναμένεται να διατηρηθεί στα επόμενα τρίμηνα, όπως προοιωνίζεται η εξέλιξη ορισμένων δεικτών που αντανακλούν τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα: (ι) ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, και (ιι) οι ροές καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ήσαν θετικές, για έκτο συνεχή μήνα, φθάνοντας τα €5,2 δισ. στην περίοδο του Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2018.

Η συμβολή των επιμέρους κλάδων στη μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητος
Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας συνέβαλαν στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ωστόσο, ο τριτογενής τομέας, δηλαδή τόσο ο ευρύτερος κλάδος του χονδρικού-λιανικού εμπορίου, μεταφορών και υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (με γκρι μπάρα) όσο και οι λοιποί κλάδοι υπηρεσιών (με μπλε μπάρα), είχαν τη μεγαλύτερη θετική συμβολή (1,4 εκατοστιαίες μονάδες συνολικά ο τομέας υπηρεσιών).

Επίσης, ικανοποιητική εξέλιξη αποτελεί η θετική συμβολή του δευτερογενούς τομέα εξαιρουμένων των κατασκευών (0,4 εκατοστιαίες μονάδες), γεγονός που συνάδει με την αύξηση των εξαγωγών αγαθών που προαναφέρθηκε. Ειδικότερα, ο δευτερογενής τομέας, εξαιρουμένων των κατασκευών, έχει θετική συμβολή στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Τέλος, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ανακοπή της πτωτικής πορείας του κλάδου των κατασκευών, καθώς οι κατασκευές συνέβαλαν θετικά στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (0,3 εκατοστιαίες μονάδες), μετά από πτώση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017.

Ανάλυση του ΑΕΠ από την πλευρά της ζητήσεως στο πρώτο εξάμηνο του 2018

Α. Οι επενδύσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 7,9%, σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων μειώθηκαν κατά 5,0%. Ειδικότερα, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι επενδύσεις μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, κατά 5,4% σε ετήσια βάση έναντι μειώσεως 10,3% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων, οι επενδύσεις αυξήθηκαν ελαφρά κατά 1,7%.

Ως προς την ανάλυση των επενδύσεων ανά κατηγορία επισημαίνεται ότι, στο πρώτο εξάμηνο, όλες οι κατηγορίες αυξήθηκαν, με εξαίρεση τις επενδύσεις σε μεταφορικό εξοπλισμό. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας, κατά 19%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας παρουσιάζουν αυξητική τάση ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και αποτελούν πλέον το 33% των συνολικών επενδύσεων.

Επίσης, οι επενδύσεις σε κατασκευές (εξαιρουμένων των κατοικιών) συνέβαλλαν θετικά στο ΑΕΠ καθώς αυξήθηκαν κατά 5,8% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι επενδύσεις σε κατοικίες παρουσίασαν αύξηση κατά 7,9%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ωστόσο, η συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι επενδύσεις σε κατοικίες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσεως έχει ως αποτέλεσμα πλέον να αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό του ΑΕΠ (μόλις 0,7% του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο).

Β. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (πρώτο τρίμηνο: 0%, δεύτερο τρίμηνο: 1,0%). Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείκτες καταναλωτικής ζητήσεως, όπως ο όγκος των λιανικών πωλήσεων και οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων.

Επιπλέον, η φθίνουσα πορεία του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση της απασχολήσεως υποστηρίζει τη βελτίωση της ιδιωτικής καταναλώσεως, παρά τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά.

Η δημόσια καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, καταγράφοντας μείωση για πέμπτο συνεχές εξάμηνο, αντανακλώντας τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Γ. Ο εξωτερικός τομέας συνέβαλε θετικά στον ρυθμό μεγεθύνσεως της οικονομικής δραστηριότητος κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,7% σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και παράλληλα στη μόλις κατά 0,5% αύξηση των εισαγωγών (υπενθυμίζεται η μείωση των εισαγωγών κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2018). Ειδικότερα σημειώνεται η αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 9,0%, σε ετήσια βάση, και η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 8,4% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ