Περισσότερους από 100 επενδυτές προσέλκυσε η έκδοση του ομολόγου senior preferred ύψους Ευρώ 400 εκατ. και διάρκειας 6,25 χρόνων από την Alpha Bankμε την ισχυρή ζήτηση να οδηγεί σε σημαντική υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές ήδη από τις πρώτες ώρες της έκδοσης.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο της Τράπεζας επιβεβαιώνει αφενός την υψηλή ζήτηση για ελληνικά αξιόγραφα και αφετέρου τη δυναμική που δημιούργησε η συμφωνία ορόσημο της Τράπεζας με τηνUniCredit.

Στο 5,125% διαµορφώθηκε το επιτόκιο για το οµόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) ύψους 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε χθες η Alpha Bank µε στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιµες υποχρεώσεις, γνωστών ως MREL (ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων).

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στο 1,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό της έκδοσης πάνω από 3 φορές.

  • Αυτή ήταν  η τέταρτη έκδοση από την αρχή του χρόνου που έχουν πραγµατοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίµα µετά την αναβάθµιση της οικονοµίας.

Από την αρχή του χρόνου και σε διάστημα ενός μηνός , οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν ζήτηση από 2,5 έως και πάνω από 4 φορές για τα ποσά των ομολογιακών τους εκδόσεων.

Κατά τη διάρκεια του 2023, τα ποσά που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες με ομόλογά τους από τις αγορές ανήλθαν σε 3,5 δισ.€ εκ των οποίων τα 500 εκατ. € αντλήθηκαν μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (έκδοση Eurobank στις 21/11/23).

Για την Alpha Bank ήταν η τρίτη διαδοχική έκδοση ομολόγου μέσα σε 12 μήνες.

Καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει στην ομολογιακή έκδοση αποτέλεσε η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καθώς και η υψηλή ζήτηση που παρατηρείται από την επενδυτική κοινότητα για ελληνικά αξιόγραφα.

Ειδικότερα για την Alpha Bank, η αξιοσημείωτη μείωση της απόδοσης στη δευτερογενή αγορά, από 7% σε 5,15% του υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολόγου (senior preferred bond) ύψους  500 εκατ.€ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, άνοιξε τον δρόμο για τη νέα επιτυχημένη έκδοση.

Επισημαίνεται ότι η νέα έκδοση ολοκληρώθηκε με απόδοση 5,125% και αφορά μεγαλύτερη κατά ένα έτος χρονική διάρκεια σε σχέση με την εναπομένουσα διάρκεια του ομόλογου του Ιουνίου.

Καταλυτικό ρόλο στη μείωση αυτή έπαιξε η στρατηγική συνεργασία Alpha Bank-UniCredit, η οποία δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον Όμιλο.

Ενισχυτικά σε αυτό το θετικό οικονομικό κλίμα λειτουργεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας από τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, τα οποία σε συγκριτικό επίπεδο, αναμένεται να ξεπεράσουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η ζήτηση για τραπεζικά ομόλογα ενισχύεται άλλωστε και από την υψηλή ρευστότητα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα αξιόγραφα, καθιστώντας τα ιδανικά για επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν έκθεση στην ελληνική αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ