Θετικές επιπτώσεις αναμένει ο οίκος Moody’s από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και τις τιτλοποιήσεις Galaxy. Ο οίκος κάνει αναφορά τόσο στις θετικές εξελίξεις για την οικονομία ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα, σχετικά με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Alpha Bank και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας που θα ανέλθουν σε 10% μέχρι το 2024 από 1,6% το 2020.

Συγκεκριμένα η Moody’s εκτιμά ότι η ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση θα επιτρέψει στην Alpha Bank να αυξήσει τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία της μέσω νέου δανεισμού έως και 10 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, εκμεταλλευόμενη την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου έχει επίσης παρουσία.

Καθώς είναι μία από τις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες στην Ελλάδα, ο οίκος αναμένει ότι η Alpha Bank θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα καλύψει την αναμενόμενη υψηλή ζήτηση για δάνεια, η οποία θα την βοηθήσει να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% έως το τέλος του 2024, από 1,6% το 2020.

Με καθαρά έσοδα περίπου 757 εκ. ευρώ, ο δείκτης CET1 της Alpha Bank θα ενισχυθεί κατά περίπου 250 μονάδες βάσης. Ο δείκτης CET1 θα αυξηθεί σε περίπου 15,7% από 13,2% στα τέλη Μαρτίου, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,5% proforma από την τιτλοποίηση 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ NPEs, (τιτλοποίηση Galaxy) η οποία μειώνει σμαντικά το ρίσκο στον ισολογισμό της, αν και επηρέασε το κεφάλαιο κατά περίπου 280 μονάδες βάσης.

Η Moody’s τονίζει ότι οι ισχυρότεροι δείκτες κεφαλαίου θα βελτιώσουν την ικανότητα της Alpha Bank να διαχειριστεί και να μειώσει τον δείκτη NPEs σε περίπου 7% έως το τέλος του 2022 από 26%, pro forma για την τιτλοποίηση Galaxy.

Σύμφωνα με τον οίκο, η μείωση των NPEs θα μειώσει το κόστος κινδύνου της τράπεζας περίπου κατά 60 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024 από 200 μονάδες βάσης το 2020, στηρίζοντας την κερδοφορία της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here