Οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού για το επόμενο έτος ποικίλουν και ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι, μέχρις στιγμής, απρόβλεπτη, ωστόσο την επόμενη χρονιά θα μπορούσε να ανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους.

Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank για τον εγχώριο τουρισμό παραπέμποντας και στις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο, σύμφωνα με τον οποίο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο κλάδος θα μπορούσε να ανακτήσει το 50% του τουριστικών εισπράξεων του 2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ το 2020 (-45,4%), πρωτίστως λόγω των υποτονικών επιδόσεων του τουρισμού και, ως εκ τούτου, το ισοζύγιο υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα έχει αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

  • «Υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημική αναζωπύρωση θα εξασθενήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν στους κύριους εμπορικούς εταίρους μας, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διασφαλίσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ξένων επισκεπτών και επομένως να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της φετινής ζημίας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει, η εξάρτηση από τις αερομεταφορές καθώς χώρες που είναι προσβάσιμες με οδικά ή άλλα μέσα, όπως η Κροατία, υπέστησαν μικρότερες απώλειες συγκριτικά με χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, ή η Ελλάδα που ο μεγαλύτερος όγκος της ταξιδιωτικής κίνησης απαιτεί αεροπορική σύνδεση», αναφέρει η τράπεζα.

Πάντως τα νέα για τις αερομεταφορές κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe), η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό 193 από τα συνολικά 740 εμπορικά αεροδρόμια στην Ευρώπη που καίνε συνεχώς ρευστό. Αν μέσα  στους επόμενους μήνες η κίνηση των επιβατών δεν αρχίσει να ανακάμπτει τα συγκεκριμένα αεροδρόμια είναι μπροστά στον κίνδυνο λουκέτων.

Σύμφωνα με το ACI Europe, τα αεροδρόμια που διατρέχουν κίνδυνο απασχολούν 277.000 εργαζομένους και δημιουργούν συνολικά έσοδα σε ετήσια βάση, 12,4 δισ. ευρώ. Τα αεροδρόμια που απειλούνται με κατάρρευση είναι κυρίως μικρά περιφερειακά ανά την Ευρώπη και δεν κατονομάζονται από το Συμβούλιο προκειμένου να μην υπάρξει πανικός σε εργαζόμενους και τους ταξιδιώτες.

Για την ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα μας, η Alpha Bank χαρακτηρίζει καθοριστική τη σημασία μιας σειράς παραγόντων, όπως:

  • το σχήμα της οικονομικής ανάκαμψης στις χώρες προέλευσης των τουριστών,
  • η εξάρτηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κάθε χώρας από τις αεροπορικές μεταφορές,
  • το σχετικό βάρος του εγχώριου τουρισμού, ο οποίος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ταχύτερης ανάκαμψης. Η τελευταία εξαρτάται από το επίπεδο των εισοδημάτων και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης (ή ύφεσης) στην ίδια τη χώρα προορισμού,
  • τη συμβολή των επιχειρηματικών ταξιδιών στη συνολική ταξιδιωτική κίνηση, τα οποία διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα ταξίδια αναψυχής, ως προς τις δυνατότητες υποκατάστασής τους με τη χρήση ψηφιακών μέσων και τέλος,
  • το επίπεδο των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρει κάθε προορισμός, ώστε να παρέχει και σχετική ασφάλεια στους ταξιδιώτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here