του Κώστα Παπαγρηγόρη
Mε διψήφιο ρυθμό αυξήθηκαν ο αριθμός και η αξία των συναλλαγών µε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες το β’ τρίμηνο του έτους συγκριτικά µε το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή του «πλαστικού χρήματος» στις καθημερινές συναλλαγές, που αντιπροσωπεύουν, πλέον, το ένα έβδομο της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών µέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, η αξία των οποίων αυξήθηκε το β’ τρίμηνο του έτους κατά 12,5%, ξεπερνώντας τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά 15,2% αυξήθηκε το ίδιο διάστημα ο αριθμός των συναλλαγών µε κάρτες, αγγίζοντας τα 629,2 εκατ. ευρώ.
Στην αύξηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» στις καθημερινές ηλεκτρονικές συναλλαγές συνέβαλαν η επέκταση της υποχρεωτικότητας αποδοχής καρτών σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, η υψηλή χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της υψηλής τουριστικής κίνησης, αλλά και η αυξημένη χρήση των καρτών από Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα µε στοιχεία των τραπεζών, ο αριθμός των συναλλαγών µε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες από Έλληνες εντός της χώρας αυξήθηκε το β’ τρίμηνο του έτους κατά 14,9% και 10%, αντίστοιχα, σε σχέση µε το β’ τρίμηνο του 2023, ενώ η αξία αυτών των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,1% και 7,2%. Σε απόλυτα νούμερα, ο αριθμός των συναλλαγών µε χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 468,2 εκατ. και µε πιστωτικές κάρτες σε 42,6 εκατ., ενώ άλλα 8,8 εκατ. συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν µε προπληρωμένες κάρτες, καταγράφοντας µείωση κατά 12,9% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Σε απόλυτα νούμερα, η αξία των συναλλαγών µε χρεωστικές κάρτες στο εσωτερικό ανήλθε σε 11,6 δισ. ευρώ, των πιστωτικών καρτών σε 1,7 δισ. ευρώ και των προπληρωμένων σε 157,2 εκατ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 13,4 δισ. ευρώ.
Με πληροφορίες από το ΧΡΗΜΑ