Από σήμερα, ισχύουν οι νέες συντελεστές ΦΠΑ στα είδη τροφίμων.

  • Το γάλα υπάγεται σε συντελεστή 13%. Ωστόσο το γάλα κακάο (όπως και το γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού) επιβαρύνονται  με ΦΠΑ 24%
  • Όποιος αγοράζει κέτσαπ επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Αντιθέτως όποιος προτιμά την μουστάρδα θα πληρώνει ΦΠΑ 24%.

Καφές , τσάι και μπαχαρικά στο ράφι του σούπερ μάρκετ, έχουν περάσει στην κατηγορία μειωμένου ΦΠΑ 13%. Αντιθέτως, καφές ή τσάι έτοιμα προς κατανάλωση ακόμα κι αν πωλούνται στα σούπερ μάρκετ επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ορισμένα βότανα όπως το ginseng και …η κάνναβις κοστολογούνται με ΦΠΑ 24%. Τα υπόλοιπα βότανα μετατάσσονται στον συντελεστή 13%.

Φυσικοί χυμοί στο ράφι αλλά και συμπυκνωμένοι οι οποίοι αραιώνονται με νερό υπάγονται σε ΦΠΑ 13%. Εξαιρούνται όμως και συνεχίζουν να υπάγονται στον συντελεστή 24% τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου «ενεργειακά», «ισοτονικά», κλπ.

  • Παραμένουν στο 13% και δεν μειώνονται οι τιμές για βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά, μέλι, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία.
  • Στο 24% παραμένουν και πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, όπως πχ , τα φυσικά μέλια στα οποία προστίθενται έστω και μικρές ποσότητες προϊόντων όπως κανέλα, ροδοπέταλα, ξηροί καρποί, αλλά και ροφήματα με βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων κλπ.
  • Μειώνονται στο 13% ΦΠΑ από 24%, μεταξύ άλλων, όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων, καφέ, χυμοί φρούτων και λαχανικών, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.
  • Μειώνεται επίσης στο 6% από 13% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here