Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, oι προσπάθειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το σενάριο ύφεσης, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αβέβαιη πορεία της Κίνας μετά την πανδημία αποτελούν μερικές μόνο από τις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια , σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση Economic Outlook 2023-2024 της Allianz Research.
Έτσι, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο +1,4% το 2023 και να ανακάμψει μέτρια στο +2,8% το 2024. Οι προηγμένες οικονομίες οδεύουν προς μια ήπια ύφεση -0,1% το 2023, ακολουθούμενη από ανάκαμψη σε ανάπτυξη κάτω του +1,5% το 2024, σύμφωνα με την έρευνα.
Αν και η Ευρωζώνη πιθανότατα θα μπορέσει να αποφύγει την επιβολή περιορισμών για το φυσικό αέριο, οι επίμονες υψηλές τιμές ενέργειας θα οδηγήσουν σε ύφεση, εκτιμά η Allianz Research. Οι οικονομολόγοι της Allianz αναμένουν ένα bottom-out το πρώτο εξάμηνο του 2023, ακολουθούμενο από μια μικρή ανάκαμψη και προβλέπουν μόνο μια μέτρια ανάκαμψη το 2024-25 για χώρες με μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και μεγαλύτερους μεταποιητικούς τομείς (όπως η Γερμανία).
Χάρη κυρίως στις κυρίως ισχυρές εξαγωγές και στις μεγάλες εκκρεμείς παραγγελίες στον μεταποιητικό τομέα, σε συνδυασμό με τη σταθερή κατανάλωση, η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική, αν και αντιμετωπίζει ταχεία νομισματική σύσφιξη και αυξημένο πληθωρισμό, αναφέρει η μελέτη.
«Τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια ήπια ύφεση το 2023. Όμως, ενώ το 2024 θα μπορούσε να επιφέρει ανάκαμψη στις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να παραμείνει προσκολλημένη σε ένα δυσμενές σενάριο λόγω του ενεργειακού stop-and-go» τονίζει ο Ludovic Subran, Chief Economist της Allianz.
Η ανάπτυξη της Κίνας πιθανότατα θα έχει αρνητικό πρόσημο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά είναι πιθανό να παρουσιάσει ανάπτυξη αργά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ισχυροί παγκόσμιοι κίνδυνοι και πρόσθετες εγχώριες προκλήσεις καθώς και πολιτικές αβεβαιότητες θα πλήξουν τις αναδυόμενες αγορές (EMs) και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες ( DEs) με διάφορους τρόπους ανά χώρα.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα επηρεαστούν περισσότερο καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ενεργειακό τους εφοδιασμό και με τις τιμές ενέργειας. Πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Αφρική και την Ασία, καθώς και οι εξαγωγείς μη βασικών αγαθών στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσουν επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτες έναντι του αυξημένου κοινωνικού κινδύνου. Οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές στη Λατινική Αμερική θα ωφεληθούν από την έκρηξη των τιμών των εμπορευμάτων και από μια ισχυρή αγορά εργασίας.
Το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να επιβραδύνεται καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα υποχωρεί, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών. Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά +0,7% σε όρους όγκου το 2023 και να συρρικνωθεί κατά -1,3% σε όρους αξίας.