Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2018 που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες στη Ρωσία ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τη διοργανώτρια Ομοσπονδία (FIFA), τη χώρας που το φιλοξενεί, τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά κανάλια που αναμεταδίδουν τους αγώνες και φυσικα τους παίκτες που συμμετέχουν αλλά και τους οπαδούς.
Αυτό υποστηρίζει η Allianz Global Corporate  & Specialty (AGCS) η οποία διερευνά τους κινδύνους στη Ρωσία και διαπραγματεύεται συμβόλαια εδώ και πολλά χρόνια. “Κάθε  μεγάλο αθλητικό γεγονός ενέχει κινδύνους, μεγάλους ή μικρούς, αναμενόμενους ή απρόβλεπτους. Υπάρχει μόνο μια βεβαιότητα: Κανείς δεν θα μπορούσε να χειριστεί τους κινδύνους αυτούς από μόνος του”, εξηγεί ο  Michael Furtschegger, υψηλόβαθμο στέλεχος της AGCS. “Χωρίς ασφάλιση δεν θα υπήρχε ούτε Μουντιάλ, ούτε Ολυμπιακοί Αγώνες και μάλλον κανένα οργανωμένο ανταγωνιστικό άθλημα..”
Για παράδειγμα, εάν γινόταν μια απλή διακοπή ηλεκτρισμού και η τελετή έναρξης ή λήξης καθυστερούσε για δυο λεπτά, τα διαφημιστικά slot στα τηλεοπτικά κανάλια θα ακυρώνονταν, προκαλώντας ζημίες εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.
Καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, επιδημίες ή τρομοκρατικές επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αναβολή ή -στην χειρότερη περίπτωση- την ακύρωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος, παρατηρεί η AGCS. “Για το Μουντιάλ της Ρωσίας, ο χουλιγκανισμός και η τρομοκρατία είναι οι βασικοί κίνδυνοι, ενώ για το Μουντιάλ της Βραζιλίας τέσσερα χρόνια πριν, ο ιός Ζίκα αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη απειλή”, σημείωσε ο κ.  Furtschegger.
Υπάρχουν βέβαια και πολλοί άλλοι: Για παράδειγμα, ένας χούλιγκαν θα μπορούσε να τραυματίσει έναν θεατή, ένας οπαδός θα μπορούσε να τραυματιστεί λόγω των ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας ή η σταδιοδρομία ενός ποδοσφαιριστή θα μπορούσε να λάβει τέλος εξαιτίας ενός σκληρού φάουλ.
Για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010, οι Lloyd’s είχαν υπολογίσει ότι απαιτήθηκαν 9 δισ. δολάρια για να ασφαλιστεί. Το ποσό αυτό μάλλον θα ξεπεραστεί στη Ρωσία φέτος, σύμφωνα με την AGCS. Εκτός από την κάλυψη των “κλασικών” κινδύνων που συνδέονται με μεγάλα αθλητικά γεγονότα, υπάρχουν και εξειδικευμένες ασφαλιστικές καλύψεις που συνδέονται με….απρόβλεπτες αθλητικές επιτυχίες !
Για παράδειγμα, μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών θα επωμιζόταν μεγάλα κόστη εάν είχε κάποιο πρόγραμμα εκπτώσεων ή επιστροφής χρημάτων που συνδέεται με την (μη αναμενόμενη)  νίκη της εθνικής ομάδας και αυτή συνέβαινε. “Στην περίπτωση που μια ομάδα όπως π.χ. η Νιγηρία φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ, οι παίκτες της μάλλον θα διεκδικούσαν υψηλά μπόνους που θα μπορούσαν να υπερβούν τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.  Εδώ εξατομικευμένες ασφαλιστικές λύσεις θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά”, εξηγεί ο κ.  Furtschegger.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here