Έλ. Ερμείδου

Την μεγαλύτερη βελτίωση στην ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα το 2018 η οποία κέρδισε 4 θέσεις σύμφωνα με τους οικονομολόγους και το Euro Monitor 2018 της Allianz.

Εξετάζοντας μόνο τις βελτιώσεις στην κατάταξη, η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση ήταν η Ελλάδα, η οποία ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην κατάταξη. Στο δείκτη επιπέδου οι τρεις χώρες που προπορεύονται είναι η Γερμανία με 9,1 βαθμούς,  η Ιρλανδία με 9,0 μονάδες και η Ελλάδα με 8,8 μονάδες, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης του δείκτη προόδου.

Η Ελλάδα με 6,8 μονάδες βρίσκεται πλέον στην 12η θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με άνοδο 4 θέσεων αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Φιλανδία και το Βέλγιο. Ωστόσο, οι ανισορροπίες παραμένουν πολύ μεγάλες και η πρόοδος συγκριτικά εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον δείκτη προόδου με 8,8 μονάδες, στον δείκτη επιπέδουμε 4,7 βαθμούς η χώρα βρίσκεται οριακά στη 18η θέση. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης  είναι πιθανό να συμβάλει στη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, η πολύ θετική τάση στην αγορά εργασίας (η αύξηση της απασχόλησης ήταν περίπου 2% το 2018) είναι πιθανό να συνεχιστεί. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε μια μεταρρυθμιστική τροχιά για μερικά χρόνια ώστε να εξασφαλίσει την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας της.

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρωζώνης – μαζί με την Πορτογαλία και τη Σλοβενία – όπου οι εξαγωγές για πέντε συνεχή έτη αυξήθηκαν ταχύτερα σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here