Τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια, ανέλυσαν ομιλητές από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο θεματικής συζήτησης στο 9o Οικονομικο Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς,  10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε τα δεδομένα “τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους τα αξιοποιούν σωστά”. “Χωρίς τα δεδομένα και το cloud, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η Εθνική κατάφερε ξεκινώντας από το μηδέν να είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους παρόχους i-banking στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε πως η ΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς, όπως οι προσωποποιημένες προτάσεις, τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και οι KYC (Know Your Customer) υπηρεσίες. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ΑΙ για εσωτερικές προς το παρόν εργασίες “μέχρι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε συνολικά τα πλεονεκτήματα. Προχωράμε ραγδαία, με τα APIs και θα ειμαστε μπροστά από τους ανταγωνιστές μας τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε ο κ.Μυλωνάς.

O David Cordero, Senior Managing Director της ισπανικής εταιρείας “Accenture”, τόνισε, ότι στο μέλλον όλες οι υπηρεσίες των τραπεζών θα υπαχθούν στην ΑΙ, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές. Για παράδειγμα από το περιεχόμενο email παραπόνων πελατών θα μπορούν να προτείνουν προσωποποιημένες λύσεις. “Θέλουμε ανθρώπους, αλλά με ικανότητες σε διαφορετικούς ρόλους”, διευκρίνισε, τονίζοντας πως χρειάζεται καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα ψηφιακή ασφάλεια, καθώς η τεχνολογία στο μέλλον θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.

Ο Sajit Vijayakumar, Διευθύνων Σύμβουλος της  ινδικής εταιρείας  “Infosys Finacle”, υποστήριξε πως χρειάζεται και ψηφιακή ανθεκτικότητα, αφού “το θέμα δεν είναι το αν, αλλά το πότε θα γίνει μία κυβερνοεπίθεση”.

Ο Simon Ward, Global Core Banking & Payments ISV Practice Leader της IBM, ανέφερε πως “η ΑΙ μεταμορφώνει τις τράπεζες πολύ γρήγορα με χαμηλό κόστος, ευελιξία και ταχύτητα”, ενώ ταυτόχρον έδωσε έμφαση στην ασφάλεια των ψηφιακών εργαλείων και στην αποφυγή του κινδύνου υπερσυγκέντρωσης δεδομένων στους μεγάλους παίκτες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Endeavor Greece”, Παναγιώτης Καραμπίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ