Έκτακτες παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την αποτροπή των επιβαρύνσεων αλλά και την παροχή στήριξης στους φορολογούμενους που βιώνουν εδώ και καιρό τις οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεις εκτιμάται πως θα παρθούν οι αποφάσεις για τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Τεκμήρια

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται το 2020 λόγω της πανδημίας και του lockdowvn θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης αποφεύγοντας τις υπέρογκες επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καθώς και οι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που προχώρησαν σε παύση εργασιών με κρατική εντολή θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος π.χ. αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή για να καλύψουν την τεκμαρτή δαπάνη. Συγκεκριμένα τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020 αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων. Οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλεστούν ένα τμήμα των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν εντός τους 2020. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καλύψουν τα τεκμήρια οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Στην περίπτωση όμως που οι τεκμαρτές δαπάνες είναι υψηλές και μέχρι το 2020 καλύπτονταν οριακά με το πραγματικό εισόδημα, φέτος, που το εισόδημα θα είναι χαμηλότερο, θα υπάρξει πρόβλημα. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800 ευρώ οι οποίοι βρέθηκαν το 2020 σε αναστολή εργασίας και τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους τα τεκμήρια του αυτοκινήτου και της κατοικίας τότε η αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν αρκεί για να καλύψει την τεκμαρτή δαπάνη. Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

e-αποδείξεις

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να φορολογηθούν με επιπλέον φόρο βρίσκονται οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως «η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here