Υπάρχει τεράστια αισιοδοξία για την Ελλάδα μετά τις περυσινές διπλές εκλογές και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε ειδικότερα στο υπέρμετρο ενδιαφέρον για την πώληση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ πριν από λίγους μήνες αλλά και για την Δημόσια Εγγραφή (IPO) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει και η πώληση της Τράπεζας Πειραιώς όπου καταγράφεται επίσης τεράστια ζήτηση.

  • «Είναι πιθανό να γίνει τις επόμενες εβδομάδες και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι άλλη μία επιτυχημένη πώληση».

Για τη δυνατότητα των επενδυτών να λάβουν μέρος σε αυτό το success story, ο κ. Πατέλης είπε πως

  • «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μια σχετικά μικρή χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο η επικείμενη διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν».

Ο κ. Πατέλης είπε πως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα πέρυσι, στόχος τώρα είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές,

  • «με την ελπίδα να γίνει η ανακοίνωση φέτος και η ολοκλήρωση του χρόνου».

Απαντώντας σε όσους προτείνουν την παραμονή της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές ως «ένα μεγαλύτερο ψάρι σε μια μικρότερη λίμνη», ο κ. Πατέλης εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης και του ευρώ, είναι μια ανεπτυγμένη αγορά και για αυτό η θέση της χρηματιστηριακής της αγοράς είναι δίπλα στις ανεπτυγμένες.

  • «Η IPO του ΔΑΑ βοηθά στην κατεύθυνση αυτή, καθώς χρειάζεσαι μεγάλες εισηγμένες με μεγάλο free float για να μπορέσεις να επανενταχθείς στις ανεπτυγμένες αγορές».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία και για άλλες Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) καθώς υπάρχουν ακόμη κλάδοι οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η τεχνολογία, τους οποίους παρακολουθεί ήδη η ηγεσία του Χ.Α.

Πέρα από την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο, «αναζητούμε άμεσες ξένες επενδύσεις και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πατέλης, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθύνεται στην Ινδία και αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξωστρέφειας της Ελλάδας.

  • «Η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή στην Ινδία χώρα της ΕΕ γεωγραφικά και θέλουμε να αναπτύξουμε δεσμούς ανάμεσα στις 2 χώρες,» είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στον τουρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ