Οι έρευνες της αμερικανικής πολυεθνικής Exxon Mobil -νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, που αποκάλυψε χθες με τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με την απόφασή του να μην πουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δημιουργούν ξαφνικά νέα δεδομένα στο Ενεργειακό τοπίο της χώρας.
- «Ισως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα.
- Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.
- Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
- Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».
Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στην παρούσα χρονική περίοδο η γεωπολιτική θέση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι κρίσιμη και δεν συμφέρει στη χώρα η ιδιωτικοποίηση.
- Μεθαύριο Πέμπτη, το θέμα του ΟΛΑ (Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης) θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ με κεντρικό ζητούμενο και πολιτική εντολή, την αναβάθμιση του λιμανιού με σειρά δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Ν. Καβάλα, ώστε να μετατραπεί σε αποθήκη αερίου. Οριστικοποιήθηκε για τις 28 Νοεμβρίου η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Όσον αφορά τις έρευνες της EXXON Mobil, μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν από το πλοίο «Sanco Swift», του νορβηγικού ομίλου PGS, οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο περιοχές 40.000 χιλιομέτρων, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ).
Το χρονικό αυτής της απόφασης
- Φεβρουάριος 2022: Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.
- Μάρτιος 2022: Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο.
- Απρίλιος 2022: Δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών.
- Μάιος 2022: Μαζί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είχε σημαντικές επαφές για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της ΕΔΕΥ, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
- Ιούλιος 2022: Η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων.
- Νοέμβριος 2022: Με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά & Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.
Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους.
Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν:
- η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων,
- η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και
- η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.