Γράφει η «ξενοδόχος»
Για ένα νέο συμβόλαιο κοινωνικό, μεταξύ Πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων έκανε λόγο ο Aλέξανδρος Αγγελόπουλος και διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στο χώρο της οικονομίας και του τουρισμού, που αποτελεί και από τους πλέον ζωτικούς κλάδους για τη χώρα μας.
Ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος είναι και Β΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) μίλησε στη διαδικτυακή ημερίδα της Ενωσης με θέμα: «Πανδημίες και Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας:
Η Περίπτωση του Κορωνοΐού και όπως ανέφερε, ειδικά για τον τουρισμό, όπως είναι εύλογο δεν μπορούν αυτή την στιγμή να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Ωστόσο ο τομέας, πέρα από το στενό πλαίσιο των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων, τουριστικών γραφείων κ.τ.λ. επηρεάζει πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα
- «Το 37% της απασχόλησης να εξαρτάται αυτή την στιγμή από το μοντέλο που ονομάζεται τουρισμός και συνολικότερα οικονομία της φιλοξενίας, με αντίκτυπο σε πολλούς επιμέρους κλάδους, όπως η εστίαση, η οικοδομή, οι μεταφορές κα..
- Το ¼ του ΑΕΠ σήμερα στην Ελλάδα στηρίζεται σε αυτό το μοντέλο.
- Αν δεν έχουμε τουριστική σεζόν -και αυτό είναι ένα υπαρκτό σενάριο με τα σημερινά δεδομένα (ή τουλάχιστον έχουμε αρκετές ενδείξεις ότι δεν θα την έχουμε πρίν τον Ιούλιο)- μιλάμε για μία πληγή που θα ξεπεράσει κατά πολύ το 3,5% του ΑΕΠ. Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ εργαζομένων, επιχειρήσεων και της Πολιτείας. Ο κλάδος μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει».
Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει το κοινωνικό συμβόλαιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
- «Είμαστε ένας εξαγωγικός τομέας της χώρας και στηριζόμαστε κατά κύριο λόγο στους ξένους που έρχονται στη χώρα. Με τις αεροπορικές να έχουν καθηλώσει τα αεροπλάνα, με τους ξένους tour operators να μην προτίθενται να ξεκινήσουν τα προγράμματά τους πρίν τον Ιούλιο, με τα εισοδήματα όλων να πλήττονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε έναν τομέα που δε θίγεται σε ένα στενό, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ.
- «Όταν θα ξεπεράσουμε την κρίση υγείας και θα ελέγξουμε την πανδημία θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση που θα έχει επιφέρει. Το τουριστικό μοντέλο έχει μία διασπορά σε όλη την Ελλάδα με μεγάλο αντίκτυπο π.χ. στις παράκτιες περιοχές της χώρας. Το 80%- 85% της οικονομίας των νησιών εξαρτάται από αυτό το μοντέλο» και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την επόμενη μέρα.