Από συναινετικές λύσεις προέρχεται το 80% των εισπράξεων των servicers, με τους πλειστηριασμούς να αντιπροσωπεύουν μόλις το 20% αυτών. 

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Intrum Hellas, κυρία Αλεξάνδρα Φατσέα, η εταιρεία τους που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με 1,3 εκατ. δάνεια σε διαχείριση, 730.000 δανειοληπτών, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ, εγκρίνει το 90% των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού στις οφειλές έως 200.000 ευρώ και το 80%, γενικότερα, στο σύνολο.

«Τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο επενδύσαμε πάρα πολύ, τον θεωρούμε εξαιρετικά πολύπλοκο μηχανισμό, αλλά είναι ένα καινοτόμο

εργαλείο. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) ήταν άμεση και αποτελεσματική. Εκεί επενδύσαμε και με κόσμο και με προσπάθεια, όλο αυτό το διάστημα», σχολίασε χαρακτηριστικά από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Αναφορικά με τη διστακτικότητα των οφειλετών και πώς αυτή θα μπορούσε να μειωθεί, πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η κυρία Φατσέα τόνισε πως οι servicers είναι σε συνεννόηση μεταξύ τους, αλλά και με την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις. «Ήδη, κάναμε την πρώτη, μειώνοντας το επιτόκιο. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα επαρκές, αρχικό κίνητρο. Ωστόσο, έχουμε κι άλλες προτάσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, η απλούστευση της διαδικασίας, αλλά και η μείωση της μεγάλης διάρκειας, άρα και κάποιων δόσεων, τηρώντας τον νόμο, ο οποίος είναι πάρα πολύ σαφής για το πως πρέπει να γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις», σχολίασε.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι οι 55.000 ρυθμίσεις να υποβληθούν οριστικώς. «Γι’ αυτό, η δική μας πρόταση ως Intrum, είναι να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Εμείς έχουμε 700 εργαζομένους από τους 1.400, με ειδική κατάρτιση και με εκπαίδευση από εμάς, ασχολούνται με τις ρυθμίσεις, χίλιες ώρες τον μήνα αφιερώνονται στο να μιλάμε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και πως μπορούμε να βοηθήσουμε να προχωρήσουν οι αιτήσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, η γενική διευθύντρια της Intrum επισήμανε πως εφαρμόζουν δύο πράγματα:

Πρώτον. Σε όλα τα συμβόλαια διαχείρισης που έχει αναλάβει, ανεξαιρέτως, έχει ειδικούς όρους που απαγορεύουν να στραφεί κατά ευάλωτων που της επιτρέπει να ρυθμίσει και όχι να στραφεί κατά των οφειλετών αυτών.

Δεύτερον. Κάθε φορά που προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση φροντίζει να έχει γραπτώς ενημερώσει τον οφειλέτη, ακόμα κι αν δεν έχει ο ίδιος προβεί σε

κατάθεση αίτησης για βεβαίωση ευαλώτου, ακόμα και με εξώδικο, πολλές φορές, να τον καλέσει να δηλώσει ότι είναι ευάλωτος. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ