Χθες το βράδυ, δημοσιεύθηκε το βασικό έντυπο Ε1 για τις δηλώσεις φορολογίας Εισοδήματος, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, με την οποία δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή τους.

Όσοι προσπαθούν να “χτίσουν” το αφορολόγητο όριο καταγράφοντας επιμελώς τις δαπάνες που πραγματοποιούν, θα τιμωρηθούν με ταλαιπωρία από την Εφορία.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αφήσει “ανοικτούς” τους σχετικούς κωδικούς (049-050) στις φορολογικές μας δηλώσεις….  λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Είναι οι κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι αναγράφουν την συνολική αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται το αφορολόγητο όριο.

Η Εφορία τώρα λέει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να γράψουν και να δηλώσουν ότι θέλουν, υπό τον φόβο βέβαια του ελέγχου, για να καλύψουν το απαιτούμενο όριο αποδείξεων.

Στις φυσιολογικές χώρες, οι κωδικοί συμπληρώνονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, με βάση τα δεδομένα που χορηγούν οι τράπεζες. Στην Ελλάδα όμως “τεχνικές δυσκολίες” δεν επιτρέπουν το αυτονόητο.

  • Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, θα αναγράψουν τα σχετικά ποσά των αποδείξεων.

Στην περίπτωση συζύγων, όπου υπάρχουν «ελλείψεις» αποδείξεων ο ένας μπορεί να συμπληρώσει του άλλου. Υπολογίζονται μόνον οι αποδείξεις πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here