της Αλεξάνδρας Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Ελλάδα είναι, παραδοσιακά, η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων, στην οποία συνηθίζουμε να αναλωνόμαστε στα ευχολόγια και στα μεγάλα λόγια και να απογοητευόμαστε με την παραμικρή αναποδιά ή έλλειψη προόδου. 

Αυτό ισχύει στο έπακρο στην περίπτωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, και δη στις υψηλόβαθμες θέσεις των επιχειρήσεων. Στον κόσμο του «σήμερα», μαθαίνουμε ότι το φύλο δεν αποτελεί κριτήριο εξυπνάδας και ικανότητας ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Εν τούτοις, τα στερεότυπα με τα οποία γαλουχήθηκαν γενεές επί γενεών ορθώνουν ακόμη ανυπέρβλητα εμπόδια, ιδίως σε κοινωνίες όπως η ελληνική. 

Παρά ταύτα, γνωρίζουμε, πλέον, ότι η γυναίκα έχει αρχίσει να ξεπερνά ένα-ένα αυτά τα εμπόδια, να κατακτά με ολοένα πιο γοργούς ρυθμούς επιχειρηματικά κάστρα που αποτελούσαν, άλλοτε, άβατο και «απαγορευμένο καρπό» για όλες μας και να διεκδικεί επί ίσοις όροις καλοπληρωμένες θέσεις ευθύνης. 

Με βασικά «όπλα» την αυξημένη διαίσθηση και κοινωνική ευαισθησία, επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα στη λήψη αποφάσεων σε εταιρικό και πολιτικό επίπεδο. Τις κάνουμε να είναι πιο αντιπροσωπευτικές και πιο επωφελείς για την κοινωνία. 

Και, ενώ συνεχίζουμε να μιλάμε για ισότητα και ίσες ευκαιρίες, παρατηρούμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις προθέσεις και στις πράξεις. Προφανώς, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, και το θεσμικό, ώστε να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα προβλήματα που εμποδίζουν μια γυναίκα να ανελιχθεί στον κόσμο του ελληνικού επιχειρείν. 

Έως ότου καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα ανέτρεπαν μια για πάντα το σκηνικό της ανισότητας των δύο φύλων, η γυναίκα θα πρέπει να πείθει, καθημερινά, να προτάσσει τις αξίες και τις δεξιότητές της, να μένει προσηλωμένη στον στόχο της, να πάψει να αμφιβάλλει για τις ικανότητές της και να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής σταδιοδρομίας και οικογένειας. 

Το δικό μου μήνυμα προς τις φίλες αναγνώστριες, ως νέα γυναίκα κι εγώ σε θέση ευθύνης, και μάλιστα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι αυτός της ενέργειας, είναι αυτό που λέω κι εγώ καθημερινά στον εαυτό μου: «κάνε το καλύτερο που μπορείς σε όλα, διαρκώς, και θα τα καταφέρεις». 

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα Women in Business/Κυρέλα Πέτρου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here