Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ

Το 2022 ήταν μία ακόμη χρονιά γεμάτη προκλήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του έτους ήταν αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αλυσιδωτές πολυεπίπεδες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες, την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, με την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Η κλιματική κρίση παρέμεινε “ο ελέφαντας στο δωμάτιο”. Το 2022, οι ωκεανοί ήταν θερμότεροι από ποτέ. Παράλληλα, η συχνότητα και η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών συνέχισε να απασχολεί πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Το επίτευγμα της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας, με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να φτάνει το 5,9% το 2022, σύμφωνα με πλέον πρόσφατη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε αυτό το περιβάλλον, από πλευράς παραγωγής, το 2022 ήταν μια ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς σημειώθηκε αύξηση 4,2%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας.

Η δουλειά μας είναι να αποζημιώνουμε. Πληρώνουμε περί τα 2,2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τον χρόνο, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις (IFRS 31.12.2021). Είμαστε ένας κλάδος ισχυρός, αυστηρά εποπτευόμενος και αξιόπιστος. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.

Το κενό προστασίας στη χώρα μας αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε, καθώς ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε.

Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία. Προσφέρουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα μέσω συνεργασίας με το κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με σθένος και το 2023.

Aπό το περιοδικό Insurance World (Η κλιματική κρίση παρέμεινε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, Nίκος Κωτσικόπουλος)