Το πολύ σοβαρό ζήτημα της Διαχείρισης των Υδάτων παρουσίασαν στο Olympia Forum V ο ξενοδοχειακός Όμιλος Aldemar Resorts και η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα, σε μια σύμπραξη που στοχεύει στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα βιωσιμότητας. Ολλανδοί ειδικοί, Έλληνες επιχειρηματίες και εκπρόσωποι από τη Δημόσια σφαίρα βρέθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και συμμετείχαν στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Νίκος Ανδρίτσος.
Την ενότητα χαιρέτησε η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κα Susanna Terstal, η οποία ανέφερε ότι «η σωστή διαχείριση του νερού είναι σύνθετη, αλλά πολύ σημαντική για κάθε χώρα, και ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα που η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ανέδειξε τη βαρύτητα που έχει δοθεί στο θέμα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναφερόμενη στη σύσταση της πρώτης στην Ευρώπη Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων.
Διαφωτιστικές ήταν οι παρουσιάσεις των τριών ειδικών σε θέματα διαχείρισης νερού, του κ. Μιλτιάδη Γκουζούρη, CEO της HVA International, και συνομιλητή της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος χαρακτηριστικά διευκρίνισε πως «το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη νερού, αλλά η ενεργή διαχείρισή του», του κ. Petrus Christian Letitre, Senior Project Manager στην Deltares, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συντονισμού, ενώ αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ολλανδίας εξήγησε τη σύνδεση εικόνας, ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας της χώρας με τη διακυβέρνηση των υδάτων από μία κεντρική και ενιαία Αρχή. Τέλος, ο Δρ. Αλέξανδρος Υφαντής, Προέδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Sychem, αναφέρθηκε διεξοδικά στις τεχνικές αφαλάτωσης και στο “μη συμβατικό νερό” και τη γεωγραφική κατανομή του, τονίζοντας εμφατικά ότι «νερά υπάρχουν, αλλά τα αφήνουμε να χάνονται».
Η συζήτηση που ακολούθησε με τους κκ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο Aldemar Resorts, Αχιλλέα Αγγελόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε. και Γιώργο Σαχίνη, Διευθυντή Στρατηγικής & Καινοτομίας ΕΥΔΑΠ, ανέδειξε την άμεση σύνδεση μεταξύ γεωργίας, βιομηχανικής παραγωγής και οικονομίας της φιλοξενίας, τις ανάγκες της ύδρευσης και τα προβλήματα της άρδευσης αλλά και τη σημασία της κυκλικότητας του νερού και των δικτύων, ως ζητήματα που χρήζουν κεντρικής πολιτικής και συντονισμού.
Ως βασικό συμπέρασμα αυτής της ενότητας αναδείχθηκε το γεγονός ότι η ευρεία και στρατηγική συνεργασία με συμμετοχικό σχεδιασμό και συντονισμό, τόσο ως προς την εκπόνηση masterplans ανά περιοχή, όσο και ως προς την υλοποίηση τους, είναι μονόδρομος.
Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, η Ελλάδα έχει πολλά να διδαχθεί από την Ολλανδία, της οποίας η μακρόχρονη ενασχόληση και τεχνογνωσία στη διαχείριση των φυσικών και κυρίως των υδάτινων πόρων είναι παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρισμένη. Παράλληλα, η λύση στο θέμα της λειψυδρίας περνά μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροπρόθεσμου σχεδίου αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων από μια Αρχή ανεξάρτητη, που θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους και θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες, και στην οποία δεν θα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις μικροπολιτικού χαρακτήρα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Aλέξανδρος Αγγελόπουλος: «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα η διαχείριση του οποίου μας ακουμπά όλους μαζί και τον καθένα ατομικά. Το νερό ως υπερπολύτιμο αγαθό, είναι από τις κρίσιμες προκλήσεις της γενιάς μας που αντιμετωπίζονται μόνο με σχέδιο, άθροισμα δυνάμεων και εκεχειρία, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη σημαντική μάχη. Η κλιματική αλλαγή στενεύει τα περιθώρια και ο χρόνος μετρά αντίστροφα».