Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρείχε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις βάσεις ένταξης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και συγκεκριμένα ποσοστά επιτυχίας για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους.
«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές, κυρίως οικονομικές, σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν -130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα» επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, στις πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, στις παιδαγωγικές στα 600 μόρια, στις μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής, περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.
Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησής του. Οι γυναίκες έχουν πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία στο 53,48%, ενώ ακολουθούν οι άνδρες, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 46%.
«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρυσι. Άρα, ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων» ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια φτάνουν περίπου πάνω από 25% και στα επαγγελματικά λύκεια πάνω από 40%. «Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει τη δυνατότητα να ορίσει τη δική του βάση πάνω από αυτήν τη βάση» ανέφερε η κα Κεραμέως.
Επιπλέον επεσήμανε ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στη Γ’ Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες, αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β’ Λυκείου.