Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει τίτλο “Εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών”.

Αποτελεί μια χρήσιμη ακτινογραφία της τουριστικής βιομηχανίας κυρίως ως προς την κατανομή των εσόδων και των πηγών κερδοφορίας.

Σύμφωνα με την κατανομή  της ταξιδιωτικής δαπάνης μη κατοίκων στην Ελλάδα ανά λόγο ταξιδιού, ο κύριος όγκος των εισπράξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των δαπανών ανήλθε σε 74,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, έναντι 72,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση στις εισπράξεις κατά 17%. Εντός της κατηγορίας των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των δαπανών έχουν τα ταξίδια αναψυχής με ποσοστό που φτάνει το 44%. Σημαντικό μερίδιο των εσόδων έρχονται από τους επισκέπτες σε συγγενείς και οικογένεια. Αντιστοιχούν στο 17,5% του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων, καταγράφοντας άνοδο 26,7%. Αντίθετα, μείωση κατά 19,8% παρουσίασαν τα ταξίδια για λόγους υγείας και οι συναφείς εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 9 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους εμφάνισαν αύξηση κατά 3,2%, μειώνοντας όμως τη συμμετοχή τους στο σύνολο των εισπράξεων (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018: 25,3%, Ιανουάριος-Μάρτιος 2017: 27,7%).

Σημειώνεται πως στο υπό εξέταση πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τα έσοδα συνολικά από τον Τουρισμό έφτασαν στα 554 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ 1,8 εκατ. περίπου ήταν ο αριθμός των επισκεπτών.  Για την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από την ΤτΕ, διψήφια άνοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι είχαν τόσο οι εισπράξεις, όσο και οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό. Τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν μεγαλύτερη κατά 11,5% , με τους επισκέπτες να αγγίζουν τα 2,9 εκατ.

Επιχειρηματίες από την αγορά των ξενοδοχείων κάνουν λόγο για περίπου 15 δισ. ευρώ εισπράξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα 32 εκατ., χωρίς εντούτοις να είναι ξεκάθαρο πόσοι εξ αυτών είναι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here