Ισχυρά μεγέθη, υψηλή φερεγγυότητα και ισχυρότερο αποτύπωμα ήταν η εικόνα που κατέγραψε η ελληνική ασφαλιστική αγορά, απόρροια της θετικής πορείας της οικονομίας το 2019, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια στατιστική έκθεση της ΕΑΕΕ. Ειδικότερα, στα 4,44 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (Ζωής και Ζημιών) το 2019, σημειώνοντας σημαντική άνοδο κατά 9,7% σε σχέση με το 2018.

Από τα ανωτέρω ασφάλιστρα, τα 2,24 δισ. ευρώ προήλθαν από τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και τα 2,2 δισ. από τις ασφαλίσεις Ζωής. Το ποσοστό αύξησης των ασφαλίσεων κατά Ζημιών ήταν 3,2%, ενώ οι ασφαλίσεις Ζωής αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή του κλάδου στο Α.Ε.Π της χώρας έφτασε το 2,42%. Τέλος, το σύνολο των επενδύσεων το 2019 προσέγγισε τα 16 δις. ευρώ, οι ασφαλιστικές προβλέψεις τα 13,1 δισ ευρώ και το σύνολο του Ενεργητικού τα 19,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά. «Μετά από μια δεκαετία ύφεση και δημοσιονομικής στενότητας η ελληνική ασφαλιστική αγορά εισήλθε σε μια εποχή ανάπτυξης των εργασιών της, έχοντας αποδείξει την ανθεκτικότητα της σε σύγκριση με άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος» σημειώνει.

Πέραν της ανάπτυξης που σημείωσε ο κλάδος το 2019, η φερεγγυότητα της ασφαλιστικής αγοράς ενισχύθηκε αφενός μεν λόγω των αυστηρών κανόνων του Solvency II που διέπουν τη λειτουργία της, αφετέρου δε από την πρωτοβουλία των μετόχων των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων να αυξήσουν τα κεφάλαια των εταιρειών τους. Έτσι, ενώ η συνολική απαίτηση της νομοθεσίας για κεφάλαια ήταν 1,9 δισ. ευρώ, την ίδια χρονιά ο κλάδος διέθετε κεφάλαια ύψους 3,4 δισ. ευρώ για την εκπλήρωσή της!

Σημαντικά βήματα έγιναν επίσης στον εκσυγχρονισμό της αγοράς, στην πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με το ετήσιο report, το 2018, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Ευρώπης κατέγραψαν συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 1.311 δις και είχαν επενδύσει 10.186 δις ευρώ στην οικονομία. Την ίδια χρονιά πλήρωναν 2,9 δις την ημέρα για αποζημιώσεις σε άτομα και επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ