Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τη μη μείωση του αφορολογήτου, τόνισε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η απόφαση θα παρθεί αφού έχουμε νέα Κυβέρνηση αφού στα επόμενα δύο Eurogroup δεν αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα λόγω των επερχόμενων εκλογών.
Το στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε ότι η μείωση του αφορολογήτου είχε στόχο φοροελαφρύνσεις προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Αναλυτικά επισήμανε “γνωρίζουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο έφτασε στο Κοινοβούλιο. Το συνολικό φορολογικό πακέτο που συμφωνήθηκε το 2017, που περιελάμβανε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020, αποσκοπούσε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δημιουργία φορολογικού χώρου για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος που ενισχύουν την ανάπτυξη”.
Επισήμανε επίσης ότι “υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να στηρίξει μια θετική οικονομική προοπτική και να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της”.
Σημειώνεται ότι η μείωση αφορολόγητου ορίου θα έφερνε στα κρατικά ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτούσαν τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία εισοδήματα. Ωστόσο, πλέον καταργούνται τα εξής αντίμετρα:
– καταργείται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας που εφαρμόζεται για εισόδημα έως 20.000 από το 22% στο 20%. Με τη διάταξη αυτή που τελικά καταργείται δεν θα επέλθει ελάφρυνση έως 400 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες
– καταργείται ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οι μειώσεις των υψηλότερων συντελεστών της κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης.
– καταργείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ.