Της Κυρέλας Πέτρου

Στα Κηπιά Καβάλας βρίσκεται μία εταιρεία που κάνει διάσημα σε όλο τον κόσμο τα φυσικά πετρώματα της χώρας μας. Από το 1979 που ο ιδρυτής της Γεώργιος Χατζησάββας, ξεκίνησε τη διαδικασία εξόρυξης πετρωμάτων και σχιστόλιθου, με πολλή χειρονακτική εργασία, η «Ακρόλιθος» έχει ήδη γράψει πολλά..  χιλιόμετρα και επιτυχίες.

Σήμερα με την δεύτερη γενιά, τον γιο του ιδρυτή, Γιάννη Χατζησάββα, να έχει ενταχθεί στη διοίκηση, η εταιρεία αναπτύσσεται με μεγάλους ρυθμούς, εξάγοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της σε 86 χώρες.

Αντιμετωπίζοντας την κρίση στις αρχές του 2009, η διοίκηση της εταιρείας έστρεψε το marketing και το τμήμα πωλήσεών της στον εξαγωγικό τομέα και παράλληλα, με αλματώδη βήματα, προσάρμοσε την παραγωγή και τα προϊόντα της. Το στοίχημα -το οποίο κερδήθηκε- ήταν η άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα της αγοράς.

 

H «ΑκρOλιθος» Eχει βραβευθεI τις τελευταIες δYο χρονιEς στα Greek Exports Awards

 

Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές ετησίως άρχισαν να αυξάνονται και να καλύπτουν το κενό των πωλήσεων της ελληνικής αγοράς, κοσμώντας ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες και πολλά άλλα κτίρια και έργα στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Χατζησάββας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ότι «το 2010 οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν μόλις το 16% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, για να φθάσουν στο 68% το 2016 και στο 73% το 2017». Λόγω αυτής της πορείας της άλλωστε, η «Ακρόλιθος» έχει βραβευθεί τις τελευταίες δύο χρονιές στα Greek Exports Awards.

«Αναπτύξαμε μια ολόκληρη τεχνογνωσία γύρω από την επεξεργασία φυσικών πετρωμάτων. Αναδείξαμε το μεγαλείο της πέτρας μετατρέποντάς την σε διάφορες μορφές και συλλέγοντας τα διαφορετικά χρώματα που προέρχονται από τη φύση. Έτσι το 2016-2017 σχεδιάσαμε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη της παραγωγής σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα αρχές του 2018 αποφασίσαμε να το μεγαλώσουμε και άλλο», αναφέρει ο κ. Χατζησάββας για τις επενδύσεις της εταιρείας που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση της υφιστάμενης παραγωγής ώστε να καλυφθεί η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, αναβάθμιση εξοπλισμού, προσθήκη νέων διαφορετικών μηχανημάτων και επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων.

Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πετρώματα από όλη την Ελλάδα, η «Ακρόλιθος» παράγει σήμερα πάνω από 290 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων.

Μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, έχουν τα προϊόντα που παράγονται από τον Σχιστόλιθο Καβάλας (πρώτη ύλη) και το Βότσαλο Λευκό Θάσου. Σημειώνεται ότι ο Σχιστόλιθος Καβάλας είναι ένα αρκετά σκληρό πέτρωμα που χρησιμοποιείται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το Βότσαλο Λευκό Θάσου φημίζεται για το λευκό χρώμα του.

«Μετά από τέσσερις δεκαετίες η εταιρεία μας είναι μια από τις κορυφαίες στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων και σχιστόλιθου παγκοσμίως με ιδιόκτητα λατομεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και καθετοποιημένη παραγωγή», αναφέρει ο κ. Χατζησάββας.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της «Ακρόλιθος» βρίσκονται στα Κηπιά Καβάλας, σε έκταση 80.000 τ.μ. όπου πραγματοποιείται η παραγωγή των προϊόντων της. Στον ίδιο χώρο στεγάζονται ο εκθεσιακός χώρος και τα γραφεία της. Το showroom της εταιρείας επισκέπτονται καθημερινά επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Για την περαιτέρω προώθηση των προϊόντων της, το 2018 η «Ακρόλιθος» θα λάβει μέρος σε 10 εκθέσεις, οι 9 από τις οποίες πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδας, σε χώρες όπως, Αμερική, Κίνα, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία κ.ά.

Η εταιρεία έχει λάβει αρκετές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα τα 3 τελευταία χρόνια έχει λάβει 9 διακρίσεις και μάλιστα μόλις πριν μια εβδομάδα, της γνωστοποιήθηκε από τα European Βusiness Αwards ότι θα λάβει το βραβείο National Winner και ότι είναι μια από τις 11 εταιρείες που θα αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στον τελικό του διαγωνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here