Η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκληρωτική καταγραφή -επιτέλους- της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και όχι την επιβολή προστίμων στους αμελείς ιδιοκτήτες. Τα πρόστιμα παγώνουν- για τουλάχιστον έξι μήνες- ενώ αναμένεται να δοθεί περιθώριο χρόνου στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν και να καταγράψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

  • Στο νέο γενικό πλαίσιο- που διαμορφώνεται από τη νέα χρονιά- τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης.

Το πάγωμα των προστίμων σημαίνει στην πράξη μια εξάμηνη άτυπη παράταση στη συλλογή δηλώσεων. Συνεπώς οι πολίτες, αλλά και το Δημόσιο, θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 180 μέρες για να δηλώσουν ψηφιακά την ακίνητη περιουσία τους.

Στο μεταξύ, περιθώριο ενός χρόνου αναμένεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες που είτε ξέχασαν είτε έχασαν όλες τις προθεσμίες προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο και να σώσουν την περιουσία τους.

  • Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος διερευνάται η νομοθέτηση της δυνατότητας επανάκτησης της κυριότητας του ακινήτου- ακόμη και μετά τη λήξη των πρώτων εγγραφών- με την προσκόμιση συμβολαίων κι άλλων εγγράφων, καθώς μέχρι σήμερα ένας ιδιοκτήτης μπορεί (μετά τη λήξη της προθεσμίας) μόνο να αποζημιωθεί γι’ αυτό και όχι να το διεκδικήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here