Έστω κι αν το νέο σημείο ισορροπίας για το εγχώριο real estate είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επί του παρόντος, ο αντίκτυπος ωστόσο από τον κορωνοϊό είναι δεδομένος ειδικά για το β’ τρίμηνο του έτους και έπεται συνέχεια.

Ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε χθές μία εικόνα της αγοράς στο διαδικτυακό συνέδριο της Prodexpo North, αναφερόμενος και στην πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην αγορά.

  • «Πέρυσι ο κλάδος των ακινήτων αποτέλεσε πόλο έλξης για ξένα κεφάλαια με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στον κλάδο να διαμορφώνονται στο 1,5 δισ. ευρώ (35% επί του συνόλου) σημειώνοντας άνοδο κατά 28% έναντι του 1,1 δισ. ευρώ του αμέσως προηγούμενου έτους.
  • Για το πρώτο τετράμηνο του έτους βλέπουμε μία πτώση 50- 51% όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις».

Ως προς τις τιμές πώλησης και τα ενοίκια αναμένονται πιέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω κορωνοϊού, ενώ και το εγχώριο ενδιαφέρον έχει καθηλωθεί.

  • «Για τα οικιστικά ακίνητα, το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά μετά την δημοσιονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα μία πτώση κατά 42,4% στις κατοικίες πανελλαδικά, ενώ πλέον, έχουμε μία μερική αποκατάσταση του 1/3 μετά την άνοδο της διετίας  2018- 2019.
  • Για τη Βόρεια Ελλάδα, η μείωση των τιμών ήταν μεγαλύτερη στη διάρκεια της κρίσης κατά 47%». 

Ως προς τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά την μετά COVID 19 περίοδο:

-Εχει ήδη καταγραφεί μία τάση αποχώρησης από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προς την αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων. Επιπλέον, μετά την υγειονομική κρίση εκτιμάται ότι θα υπάρξει, για τα ακίνητα τύπου Airbnb, μία στροφή σε πιο ‘’επαγγελματική’’ διαχείριση έναντι των μικροϊδιοκτητών, πολλοί από τους οποίους θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από την αγορά.

-Το βαρύ πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός θα επηρεάσει και τα επενδυτικά ακίνητα ειδικά στο συγκεκριμένο κλάδο, οδηγώντας και στην αναδιάρθρωση ως προς το ενδιαφέρον των επενδυτών στον τομέα του επαγγελματικού real estate. Αντίστοιχα αναμένεται να επηρεάσει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με ενισχυμένο για παράδειγμα  το μερίδιο των αποθηκευτικών χώρων λόγω της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

-Επιπλέον παρατηρείται η τάση για αναζήτηση από τους ενοικιαστές μικρότερων  επαγγελματικών χώρων, με πιο ευέλικτους όρους και με χαμηλότερη διάρκεια (π.χ. ετήσια διάρκεια).

-Στις μελλοντικές τάσεις είναι και αυτή για πιο ‘’πράσινα’’ κτίρια.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here