Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανια, στις αρχές του περασμένου έτους, οι συζητήσεις για παγκόσμια ύφεση κυριαρχούν στις προοπτικές για το 2023.

Ο υψηλός πληθωρισμός, υποκινούμενος από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει δοκιμάσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών ανά την υφήλιο. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, με τα επιτόκια να εκτινάσσονται από περίπου 0% σε πάνω από 4% το 2022, έχει προηγηθεί ιστορικά μια κάμψη περίπου ένα έως δύο χρόνια αργότερα.

Για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι τιμές της ενέργειας είναι κρίσιμες. Τα καλά νέα είναι ότι οι τιμές έχουν πέσει πρόσφατα από τα υψηλά του Μαρτίου, αλλά η ήπειρος παραμένει σε ασταθές έδαφος.

Το infographic χαρτογραφεί τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ ανά χώρα για το επόμενο έτος, με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τον Οκτώβριο του 2022 και την ενημέρωση Ιανουαρίου 2023.

Προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ 2023

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 2,9% το 2023, από 3,2% που προβλέπεται για το 2022.

Πρόκειται για αύξηση 0,2% από τις προοπτικές του Οκτωβρίου 2022, εν μέρει χάρη στην υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση και στην επιβράδυνση του πληθωρισμού που προβλέπεται για ορισμένες χώρες.

Έχοντας αυτό κατά νου, παρακάτω αποτυπώνονται οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δεκάδων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

 

Δείτε την πρόβλεψη για όλες τις χώρες στο Visual Capitalist

Οι ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν αύξηση 1,4% του ΑΕΠ το 2023, από 1,0% που παρατηρήθηκε στην πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου.

Ωστόσο, σημάδια οικονομικής αδυναμίας μπορούν να φανούν στο αυξανόμενο κύμα απολύσεων στον κλάδο τεχνολογίας. Πέρυσι, περικόπηκαν 88.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές του 2023. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει αρκετά σταθερή, στο 3,5% από τον Δεκέμβριο του 2022. Στο μέλλον, οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων παραμένουν σε ισχύ, αν και δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο μέσος προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 0,7% για το 2023, μια απότομη πτώση από την πρόβλεψη 2,1% για το περασμένο έτος.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία προβλέπεται να δουν μικρή ανάπτυξη, στο 0,1% και 0,6%, αντίστοιχα. Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εκθέτει τον μεταποιητικό τομέα σε ευπάθειες, με πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και τη συνολική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

Η Κίνα παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Το 2023, η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,2%, υψηλότερη από πολλές μεγάλες οικονομίες. Ενώ ο τομέας των ακινήτων της έχει δείξει σημάδια αδυναμίας, το πρόσφατο άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου, μετά από 1.016 ημέρες πολιτικής μηδενικού Covid, θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα.

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι το 2023 θα χαρακτηριστεί από σημάδια ύφεσης για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν οδεύει προς ανάκαμψη ή σε μεγαλύτερη πτώση.