Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Εκ προοιμίου οφείλουμε να δηλώσουμε ότι οι θεσμικοί φορείς που εκφράζουν την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα στη χώρα οφείλουν να συνεργάζονται στενά και όχι να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από δουλειές, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό, δικαιοσύνη και γι’ αυτό όσοι παράγουν πλούτο και υπεραξία, οφείλουν να είναι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές όχι ανταγωνιστές.
Η ανάδειξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος – ΣΒΒΕ – σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο, τάραξε τα νερά και τις ισορροπίες στην θεσμική εκπροσώπηση των επιχειρήσεων.
- Ήταν μια προφανής προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο των εργοδοτών και να μειώσει την επιρροή του «ενοχλητικού ΣΕΒ» του ιστορικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης (με τις άοκνες πρωτοβουλίες της κας Έφης Αχτσιόγλου) να αναγνωρίσει τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο, αμέσως αντέδρασαν οξύτατα ΟΛΟΙ οι πανελλήνιας εμβέλειας εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ):
- «Η ενέργεια αυτή συνιστά παρέμβαση της κρατικής εξουσίας στη συνδικαλιστική ελευθερία των εργοδοτικών και των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που μπορεί να παρακωλύσει τη νόμιμη δράση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων. Η αυθαίρετη αναγνώριση της ιδιότητας του θεσμικού κοινωνικού εταίρου σε μία περιφερειακή εργοδοτική οργάνωση πολύ φοβούμαστε πως θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη διάσπαση, τον κατακερματισμό και –κατά συνέπεια– την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού εργοδοτών και εργαζομένων».
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΒΕΕ και οι βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, διεκδικούσαν από καιρό έναν δικό τους, ιδιαίτερο ρόλο, στα δημόσια πράγματα.
Σύμμαχοι σ’ αυτή την προσπάθεια του ΣΒΕΕ ήταν και πολλοί …νοτιοΕλλαδίτες βιομήχανοι που από καιρό τώρα νιώθουν πως ο ΣΕΒ δεν εκπροσωπεί επαρκώς τα συμφέροντά τους καθώς στη διοίκηση του ΣΕΒ συμμετέχουν και άλλες επιχειρηματικές δυνάμεις (όπως π.χ. Έμποροι και Τράπεζες).
Σε περίπου 1 μήνα από σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου 2019, η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος – ΣΒΒΕ αναμένεται να πάρει μια ιστορικής σημασίας απόφαση:
- Θα προχωρήσει σε αλλαγή επωνυμίας, με σκοπό την τροποποίηση του καταστατικού και την εναρμόνισή του με αυτά των άλλων Κοινωνικών Εταίρων.
Η νέα ονομασία θα είναι ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος), με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έτσι θα γίνει ο πρώτος Κοινωνικός εταίρος που θα έχει την έδρα του εκτός Αττικής. Πέρα από αυτό η απαλοιφή του γεωγραφικού όρου θα δίνει τη δυνατότητα εγγραφής, κυρίως, περιφερειακών βιομηχανικών επιχειρήσεων, μελών από όλη την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται δεδομένο αφού ήδη έχει εκδηλωθεί συγκεκριμένο ενδιαφέρον.
Η διαφοροποίηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (στο εξής ΣΒΕ) από τη συνολική στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΕΒ, είναι προφανής:
Ο ΣΕΒ «Επιχειρήσεις και Βιομηχανίες», κατά την άποψη του ΣΒΕΕ (στο εξής ΣΒΕ), με απλά λόγια είναι υποχρεωμένος να εκπροσωπεί και τα συμφέροντα των τραπεζών ή των εταιρειών παροχής υπηρεσιών.
- «Στις προτάσεις του ΣΕΒ, η βιομηχανία, η παραγωγή δεν είναι πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ (στο εξής ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης.
- «Εμείς θέλουμε να υπάρχει πολυφωνία στις εργοδοτικές οργανώσεις, δεν διαφωνούμε στον στόχο, ίσως να διαφωνούμε στη διαδρομή, αλλά και αυτό είναι υγεία. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για την ανάπτυξη» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Σαββάκης.
Εμείς που παρακολουθούμε από απόσταση αυτά τα γεγονότα θέλουμε τους παραγωγικούς φορείς να συνεργάζονται και όχι να διχάζονται. Να συμμαχούν και όχι να αλληλουπονομεύονται.
Στην κόντρα αυτή δεν υπάρχει «καλός» και «κακός». Υπάρχει μόνον η ικανοποίηση της κυβέρνησης που καταφέρνει να αποδυναμώνει τους κοινωνικούς συνομιλητές της για να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη…