Του Enrique Diaz Alvarez

Την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι πρόσφατες τάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι μετοχές και τα credit assets ανέβηκαν, όπως και οι τιμές των commodities, ενώ το δολάριο κινήθηκε αδύναμα, αν και συγκρατημένα. Ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προτιμήσει να στηρίξει τα μέτρα τόνωσης και η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να ακολουθεί την τάση, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο.

Οι κορυφαίοι ΡΜΙ δείκτες οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα. Η πρώτη ματιά στα επίπεδα δραστηριότητας του Φεβρουαρίου δημοσιεύεται την Παρασκευή στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη. Αναμένουμε ότι οι δείκτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης θα εκπλήξουν θετικά και των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ δυνατοί. Εφόσον η άποψή μας επαληθευτεί, αναμένεται να έχουμε μια ακόμη θετική εβδομάδα για τα risk assets γενικά, και ιδίως για τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών.

Στερλίνα

Η στερλίνα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται υψηλότερα λόγω της επιτυχούς διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η είδηση ότι η χώρα απέφυγε συρρίκνωση για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έδωσε αέρα στο ράλι της στερλίνας την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο lockdown είναι λιγότερο επιζήμιο από ό,τι θα αναμενόταν. Τελικά, η στερλίνα είχε μεγαλύτερη υπεραπόδοση από όλα τα G10 νομίσματα, εκτός του δολαρίου Αυστραλίας. Αυτήν την εβδομάδα, εκτός από τα PMI, περιμένουμε στοιχεία και για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Αναμένουμε γενικά τα στοιχεία του πληθωρισμού να εκπλήξουν προς τα πάνω, οπότε την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαμε να δούμε μια σταθερή απόδοση για την στερλίνα.

Ευρώ

Η περασμένη εβδομάδα είχε λίγα οικονομικά δεδομένα, οπότε οι αγορές επικεντρώθηκαν στα φαινομενικά καλά νέα από την Ιταλία, όπου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό προκάλεσε διάθεση για αγορά ιταλικών ομολόγων. Το ευρώ αυξήθηκε μετρίως έναντι του δολαρίου, σε συντονισμό με τα περισσότερα νομίσματα των G10. Αυτήν την εβδομάδα, το επίκεντρο θα είναι και πάλι ο ρυθμός εμβολιασμού σε όλη την ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τους δείκτες ΡΜΙ, θα μπορούσε να υπάρξει θετική έκπληξη, καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στα lockdown και συσσωρεύεται η καταναλωτική ζήτηση.

Δολάριο ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Πάουελ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διατύπωσε σε ομιλία του στην Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα την ακραία άτολμη στάση της Τράπεζας. Από δημοσιονομικής πλευράς, ο Μπάιντεν πιέζει για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατάφερε να δημοπρατήσει ένα μεγάλο ποσό αμερικανικών ομολόγων χωρίς να επηρεαστεί άμεσα η τιμή τους, παρόλα αυτά πουλήθηκαν ευρέως αργά την Παρασκευή. Εκτός από τα ΡΜΙ, τα οποία στις ΗΠΑ έχουν μικρότερη σημασία, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κατοχή χρεωστικών τίτλων των ΗΠΑ, οι οποίοι αποδίδουν σημαντικά λιγότερο από τον πληθωρισμό στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον θα αμφισβητείται όλο και περισσότερο

{O Enrique Diaz Alvarez είνα Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here