Oι αγορές στέλνουν μηνύματα, οι πολιτικοί τα αγνοούν

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές που πριν από 2-3 μήνες εκθείαζαν την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και μιλούσαν με διθυράμβους για τις προοπτικές της αμερικανικής κυρίως αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, σήμερα πανικόβλητοι αναζητούν σωσίβια και μιλούν για την “ανάγκη επίδειξης ψυχραιμίας και συναινετικών λύσεων“.

  • Δεν είναι μόνον ο πόλεμος των δασμών που έχει πανικοβάλει τους ανά την υφήλιο επενδυτές.
  • Είναι και ο πόλεμος των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
  • Είναι και ο πόλεμος της “νομισματικής σύσφιξης”…. Κάθε κεντρικός τραπεζίτης που σέβεται τον εαυτό του προσπαθεί να πείσει τον πλανήτη ότι η “δική του” οικονομία έχει ξεφύγει από την κρίση, γι’ αυτό το χρήμα “του” πρέπει να γίνει πιο ακριβό, τα επιτόκια να επιστρέψουν σε λογικά υψίπεδα…Ο αμερικανο-κινεζικός πόλεμος των δασμών τελικά θα κριθεί σ’ ένα μυστικό τετ α τετ των δύο αντιπροσωπειών σ’ ένα κλειστό δείπνο στο πλαίσιο της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σ’ έναν μήνα από σήμερα.

    O ενθουσιασμός των αγορών χρήματος και κεφαλαίου της αρχής του έτους, οι θετικές προοπτικές για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τη σταδιακή άνοδο των επιτοκίων ώστε να ξαναπάρει αξία το χρήμα, όλα αυτά σήμερα αποτελούν παρελθόν. 

    Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές ανεβοκατεβαίνουν σαν τραμπολίνο, προκαλώντας ζάλη στους επενδυτές. Η μεγάλη διακύμανση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι οι προσδοκίες και οι φόβοι δεν στηρίζονται σε οικονομικά γεγονότα, μεγέθη ή στοιχεία, αλλά σε αλλοπρόσαλλες πολιτικές αποφάσεις, σήμερα παρακολουθούμε ως παράδειγμα το ιδιότυπο μπρα ντε φερ του Ντόναλντ Τράμπ με την κινεζική ηγεσία.

    Οπως είναι φυσικό, σε περιόδους αβεβαιότητας και μεγάλων διακυμάνσεων οι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

  • Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έφυγε από το 3% και ενισχύθηκε σημαντικά προσφέροντας σήμερα αποδόσεις της τάξης του 2,75%.
  • Η απόδοση του ευρωπαϊκού 10ετούς ομολόγου κρατιέται σταθερά κάτω από το 0,5%.H τιμή του χρυσού πλησιάζει πάλι τα 1.350 δολάρια η ουγκιά. H χρυσή λίρα πλησιάζει τα 300 δολάρια. Ο χρυσός στη σποτ αγορά διαπραγματεύθηκε πέριξ των 1.340 δολαρίων χθες, προσεγγίζοντας τα υψηλά των αρχών του έτους, που βρίσκονται στα 1.366 δολάρια, ανοδική διάσπαση των οποίων θα δημιουργήσει την τεχνική συνθήκη για να δούμε τα υψηλά του 2014, τα 1.392 δολάρια. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μια δυναμική επάνοδος του χρυσού κοντά στα 1.400 δολάρια θα ανοίξει την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα, πέριξ των 1.476 δολαρίων.

Η ισοτιμία του ευρώ εξακολουθεί να είναι 23% υψηλότερη από δολάριο, παρά τα χαοτική διαφορά επιτοκίων υπέρ του αμερικανικού νομίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα αμερικανικά επιτόκια επισήμως κινούνται ανοδικά, το ευρώ έχει κερδίσει 2,3% έναντι του δολαρίου.

Μέχρι στιγμής, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν χάσει περίπου -10% από τα υψηλά τους, στις αρχές του έτους. Μια τέτοια πτώση θεωρείται «διόρθωση» και δεν προκαλεί ανησυχίες. Αν όμως συνεχιστεί η διολίσθηση προς το -20%, τότε θα ενεργοποιηθούν άλλοι αμυντικοί μηχανισμοί υποχρεωτικής ρευστοποίησης τίτλων και τότε οι καταστάσεις θα είναι πολύ πιο σοβαρές.

Οι περισσότεροι επενδυτές αυτή την εποχή ακολουθούν τη στρατηγική της «πτήσης προς την ασφάλεια» (fly to safety) ή της αποχής (wait and see) μέχρι να διαμορφωθεί η νέα ισορροπία.

Πανίσχυροι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο στρατηγικών πωλητών. Η μετοχή της Amazon, που βρέθηκε στα «τουϊτερικά χείλη» του Ντόναλντ Τραμπ ενώ στόχευε την τιμή των 1.500 δολαρίων, ξαφνικά κατρακύλησε στα 1.350 δολάρια. Η μετοχή της Boeing πετούσε με τη βοήθεια νέων συμβολαίων προς την τιμή των 350 δολαρίων και χθες βρέθηκε στα 320 δολάρια.

Οι μετοχές GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) χάνουν από 10% έως 20% σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά τους και η αιτία αυτής της πτώσης δεν κρύβεται σε οικονομικά μεγέθη ή εξελίξεις, απλώς σε πολιτικές δηλώσεις, εκτιμήσεις και ασαφείς προθέσεις που δημιουργούν έναν νέο παράγοντα αμφιβολίας….

Σε επίπεδο βασικών δεικτών, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου χάνει 8% της αξίας του, από την αρχή του έτους, η Φραγκφούρτη υποχωρεί κατά 7%, ενώ ο Dow Jones χάνει μόνο 4%. Ενα από καλύτερα σε απόδοση χρηματιστήρια φέτος είναι το ρωσικό, με τον βασικό δείκτη της Μόσχας να προσφέρει ήδη απόδοση μεγαλύτερη του 6,5%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ