Του Enrique Diaz Alvarez

Οι αγορές συνεχίζουν σταθερά να αγνοούν την αναταραχή στην Ουάσιγκτον. Ούτε το χάος μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ούτε η πώληση ενός τεράστιου αμερικανικού ομολόγου για τη χρηματοδότηση του γιγάντιου ομοσπονδιακού ελλείμματος προκάλεσε κάτι περισσότερο από ένα μικρό κυματάκι στις αγορές κινδύνου. Στην πραγματικότητα, το δολάριο εκμεταλλεύτηκε τη short θέση στην αγορά για να κάνει ράλι απέναντι στους περισσότερους από τους ανταγωνιστές του. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κρατήθηκαν σε καλά γενικά επίπεδα, καθώς οι αγορές αντιδρούν καθυστερημένα στη μεγάλη άνοδο των τιμών των commodities το 2021. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο βραζιλιάνικο ρεάλ, το ισχυρότερο από τα σημαντικά νομίσματα της εβδομάδας, που στηρίχθηκε από τολμηρά σχόλια από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας.

Η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2021 θα είναι σίγουρα το επίκεντρο αυτής της εβδομάδας. Η αρχή της θητείας του Biden στις ΗΠΑ θα γίνει σε προφυλαγμένο κλίμα και δεν αναμένουμε ιδιαίτερες αναταράξεις. Το ημερολόγιο οικονομικών ειδήσεων δεν έχει βαριά γεγονότα, επομένως μπορεί να δούμε ότι το focus θα είναι στην εξέλιξη των κρουσμάτων Covid 19 και του ρυθμού των εμβολιασμών.

Στερλίνα

Η στερλίνα ήταν ένα από τα λίγα μεγάλα νομίσματα που κατάφερε να τελειώσει την εβδομάδα περίπου στα επίπεδα που ξεκίνησε έναντι του δολαρίου, αλλά αυτό ήταν κυρίως μια ανάκαμψη από την πολύ αδύναμη απόδοσή της την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ανησυχίες για το Brexit έχουν τώρα αντικατασταθεί με την ταχύτητα του εμβολιασμού, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων χωρών. Τα data στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τελευταίως καλύτερα του αναμενομένου, παρά τα σκληρά lockdown. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για να επεκταθούν αυτές οι θετικές εκπλήξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και να διατηρήσουν μια «θετική προκατάληψη» για τη στερλίνα.

Ευρώ

Το ευρώ πέρασε μια εβδομάδα χωρίς σημαντικά γεγονότα, ακολουθώντας την πρόσφατη άνοδό του έναντι του δολαρίου. Η προσοχή τώρα μετατοπίζεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Αν και δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής, οι ανακοινώσεις της Προέδρου Lagarde θα εξεταστούν προσεκτικά και ειδικότερα δυο ζητήματα. Πρώτον, ο αντίκτυπος των εκτεταμένων lockdown στις προοπτικές ανάπτυξης για το προηγούμενο τρίμηνο και για το τρέχον. Δεύτερον, η απότομη άνοδος του ευρώ την ίδια περίοδο. Εκτός από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η δημοσίευση της έρευνας για τον τραπεζικό δανεισμό την Τρίτη θα είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση της εβδομάδας στην Ευρωζώνη.

Δολάριο ΗΠΑ

Παραδόξως, η σταθεροποίηση των Αμερικανικών ομολόγων  μετά την αδιάκοπη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων έφερε κάποια ανάπαυλα στο δολάριο. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να τοποθετήσουν ομόλογα ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία μόνο εβδομάδα, ωστόσο τα επιτόκια έκλεισαν την εβδομάδα χαμηλότερα στην καμπύλη σε ένδειξη εμπιστοσύνης στα αμερικανικά θεσμικά όργανα και την προεδρία Biden, παρά την πρόσφατη αναταραχή. Κατά τα άλλα, λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα από τις εκτιμήσεις για την ανεργία (αδύναμη), τη βιομηχανική παραγωγή (ισχυρή) και τον πληθωρισμό (ελαφρώς υψηλότερος από το αναμενόμενο). Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου έχει αρκετά περιθώρια, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία του δολαρίου μακροπρόθεσμα.

 

{O Enrique Diaz Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here