Θα συνεχίσει με το πόδι στο «γκάζι» ή αρχίζει και βλέπει το φρένο;
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed σήμερα το βράδυ, δεσπόζει στις αγορές και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, αναμένεται να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα διεθνώς. Όλοι περιμένουν ένα σήμα. Θα ξεκινήσει συντομότερα η σταδιακή απόσυρση των μέτρων καταπολέμησης της κρίσης που έφερε η πανδημία ή είναι νωρίς να συζητείται αυτό;
Ορισμένοι αναμένουν λοιπόν να δημοσιοποιηθεί κάποια πρόθεση της Fed που θα δείχνει ότι στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αρχίζουν να συζητούν και να οριοθετούν μία κλιμακωτή αύξηση των επιτοκίων από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκονται.
Αυτό όταν σε προηγούμενη ενδιάμεση διάσκεψη των επιτελών της, ξεκαθαρίστηκε η πρόθεση να μείνουν στα επίπεδα αυτά τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι και το 2024!
Από εκείνη της στιγμή ξεκίνησαν πιέσεις για την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης στα οποία υποχρέωσε το ξέσπασμα της πανδημίας, πέρσι. Και η πίεση αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις τιμές παραγωγού (χονδρικές τιμές) οι οποίες αυξήθηκαν το Μάιο στα 6,6% ενώ ο δείκτης τιμαρίθμου που χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα είχε δείξει προηγουμένως άνοδο 3,6%.
Επειδή όμως αυτά είναι στοιχεία που εμφανίστηκαν πρώτη φορά και για ένα μικρό διάστημα είναι αυτονόητο ότι η Fed δεν βιάζεται. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για αυτό, γιατί η Fed έχει δέσμευση όχι μόνο για τιμές αλλά και για την απασχόληση.
Όσοι υποστηρίζουν τις πολιτικές της Fed επισημαίνουν ότι ο στόχος για την μείωση της ανεργίας που προκάλεσε στις ΗΠΑ η πανδημία δεν έχει επιτευχθεί και από την αρχή του 2020, έχουν χαθεί περίπου 7 εκ. θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ακόμα ότι η Fed πολέμησε την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με ένα ακόμα πανίσχυρο όπλο (το οποίο άλλωστε υιοθέτησε και η ΕΚΤ). Πρόκειται για τις αγορές ομολόγων, που εξασφαλίζουν ένα δίχτυ ασφαλείας με την παροχή απρόσκοπτης ρευστότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο και κατ΄ επέκταση στις επιχειρήσεις: η Fed έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα 120 δις ευρώ κάθε μήνα