Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης και την αισιοδοξία που αποπνέουν οι δηλώσεις όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων που αναφέρονται στο ελληνικό ζήτημα εν όψει του σημερινού Eurogroup.

To spread των ελληνικών ομολόγων, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ελληνικά κρατικά και τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα διατηρείται στις 400 μονάδες βάσης, δηλαδή η Ελλάδα πληρώνει 4,36% επιτόκιο 10ετίας ενώ η Γερμανία παραμένει σταθερά στο 0,36%.

Οι 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς είναι το βαρύ κόστος του ελληνικού κινδύνου που αναλαμβάνει όποιος επενδύει στην ελληνική αγορά σήμερα.

Παρά τις διαδοχικές διαβεβαιώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων, οι αγορές αντιμετωπίζουν με απροκάλυπτο σκεπτικισμό την αποστασιοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, που με τόση απροθυμία υλοποιούσε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής επιτήρησης.

Ακόμη και το είδος της ρύθμισης που συζητούν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος δημιουργεί αμφιβολίες στους διαχειριστές κεφαλαίων. Δίνουν αρκετά χρήματα στην Ελλάδα ώστε να μη χρειαστεί να βγει αμέσως στις αγορές για σημαντικά ποσά και ταυτόχρονα βάζουν ως προϋπόθεση ότι όσα περισσότερα χρήματα πάρει η Ελλάδα, τόσο μικρότερη θα είναι η επιμήκυνση των δανείων.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα οδηγείται στις αγορές, χωρίς άλλη προστασία και βοήθεια ώστε να πεισθούν οι κυβερνήσεις της να υλοποιούν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις…

«Η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές, για τους δανειστές που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την Ελλάδα και τους πολίτες της», ανέφερε χθες ο γνωστός Ευρωπαίος αξιωματούχος που παραδοσιακά ενημερώνει τους δημοσιογράφους πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup,.

Ενώ το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να είναι δυσοίωνο και αρνητικό, η Ελλάδα δεν εκπέμπει μηνύματα μεταρρυθμιστικής προοπτικής. Το αρνητικό περιβάλλον αποτυπώνεται και στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η αξιοπιστία της οποίας έχει πληγεί από την υπόθεση της Folli Follie.

To Xρηματιστήριο έχει κολλήσει κάτω από τις 770 μονάδες και το γεγονός ότι δεν πέφτει περισσότερο οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επενδυτικής δραστηριότητας, διάθεσης και ενδιαφέροντος και όχι στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

H επενδυτική αδιαφορία χθες εκδηλώθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης, στη διαδικασία των δημοπρασιών. Οι πωλητές επικράτησαν των αγοραστών, με αρκετά χαρτοφυλάκια να επιχειρούν κλείσιμο των βραχυπρόθεσμων intraday θέσεων.