Δημήτρης Μαλλάς
Όσοι βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στο Digital Economy Forum 2018 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον με τη συμμετοχή των επικεφαλής ορισμένων εκ των κορυφαίων εταιρειών (πολυεθνικών και μη) του κλάδου στην Ελλάδα. Και αυτό που είχε ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πάνελ ήταν η κοινή άποψη όλων των συμμετεχόντων: κάτι κινείται στον κλάδο.
Πρακτικά, έχοντας μιλήσει με αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου, θεωρώ ότι μπορεί να πει κανείς ότι η αγορά πληροφορικής έχει πάρει μία ανάσα. Ενδεχομένως σχετικά μικρή, ενδεχομένως να μην καλύπτει τις απώλειες των ετών της οικονομικής κρίσης, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία …ανάσα. Είναι ένα δείγμα ανάκαμψης και επικείμενης ανάπτυξης. Μόνο που αποδίδεται αποκλειστικά στις κινήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς στο Δημόσιο η κατάσταση παραμένει προς το παρόν «παγωμένη» παρά τις δηλώσεις που έγιναν και στο DEF από τους αρμόδιους υπουργούς.
Στον ιδιωτικό τομέα, αυτό που έχει συμβεί σχετίζεται περισσότερο με τις διεθνείς παρά με τις εσωτερικές εξελίξεις. Η ελληνική αγορά -συνολικά- έχει σταθεροποιηθεί μεν, όπως και το μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά δεν έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια υψηλής ανάπτυξης, με εξαίρεση τον κλάδο του τουρισμού. Όμως, το διεθνές περιβάλλον όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αλλάξει τα δεδομένα και επιτρέπει σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει πλέον να πιέζει και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τόσο εκείνες που κινούνται και εκτός συνόρων όσο και αυτές που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Πολύ απλά, επειδή πλέον είναι πολύ πιο εύκολο για μία ξένη επιχείρηση να έρθει και να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, αξιοποιώντας και τα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν.
Ο ιδιωτικός τομέας, ιδίως οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αρχίζουν και επενδύουν στην Ελλάδα. Με δεδομένο κιόλας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ηνία των επιχειρήσεων αναλαμβάνει μία νέα γενιά μάνατζερ που έχει μεγαλώσει με τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσει πόσο απαραίτητες είναι οι επενδύσεις στα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών. Και αυτό οδηγεί και σε αύξηση των πωλήσεων για την αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών.
Τα έργα του δημοσίου παραμένουν σε αναμονή. Τουλάχιστον τα περισσότερα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που προχωράνε. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι πως οι επιχειρήσεις πληροφορικής έχουν πλέον καταλάβει ότι δεν μπορούν να βασίζονται στο δημόσιο τομέα για να επιβιώσουν. Κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν με ουκ ολίγες εταιρείες, οι οποίες είτε άλλαξαν ρότα είτε απλά σταμάτησαν να υπάρχουν.
Το θέμα είναι πως το 2018 δείχνει να είναι μία χρονιά αποκατάστασης της αισιοδοξίας και του καλού κλίματος στην ελληνική αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Απέχουμε ακόμη από τους πανηγυρισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Το ζητούμενο είναι αυτή η θετική κατάσταση να συνεχιστεί και την επόμενη διετία ώστε να μπορούμε μετά να πούμε ότι ο κλάδος έχει πλέον αρχίσει να ανακάμπτει για τα καλά.