Ισχυρές αγορές στις ελληνικές μετοχές προτείνει η HSBC, εκτιμώντας ότι έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις και η Ελλάδα έχει ένα επενδυτικό στοίχημα με την ομαλοποίηση του τουρισμού.

Ο ξένος οίκος δεν παραγνωρίζει τις προκλήσεις από το μεγάλο έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ και το μεγάλο χρέος 206% του ΑΕΠ, αλλά διαβλέπει την αισιόδοξη νότα με την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν και την έλλειψη συνωστισμού στις ελληνικές μετοχές, κάτι που το κρίνει θετικά.

Η HSBC αναφέρει πως αποτέλεσε έκπληξη το ελληνικό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, καθώς σημείωσε αύξηση κατά 4,4% και αποτέλεσε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης που ξεπέρασε το 3%.

Η δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, λέει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι ξένοι τουρίστες θα επισκεφτούν τις ελληνικές παραλίες. Η σεζόν έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μάϊου και το 2019 από αυτόν τον μήνα και μετά ήρθε το 90% των τουριστών στην Ελλάδα για το έτος. Τα κριτήρια εισόδου των ξένων τουριστών είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον και επιτρέπεται να εισέλθουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC οι ροές ξένων τουριστών θα διαμορφωθούν φέτος στο 40% των επιπέδων του 2019, ενώ διατηρεί τις πρόσφατα αυξημένες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 4,5% από 2,2% πριν, και στο 5,5%, από 6% πριν για το 2022.

Η HSBC κάνει αναφορά και στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup το οποίο ενέκρινε τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αποδεσμεύοντας κεφάλαια ύψους 700 εκ. ευρώ, και χαιρέτισε τα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων και το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Τέλος η HSBC αναφέρει πως η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί κλειδί για την αποδέσμευση 31 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here