Γράφει η «ξενόδοχος»
Από τις προκαταβολές που είχαν ήδη δοθεί για την εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν- η οποία παρεπιπτόντως θα ξεκινούσε από αυτή την εβδομάδα με το ντεμπούτο, από τις αρχές Απριλίου και του θερινού προγράμματος των αεροπορικών εταιρείων- μέχρι τις ακυρώσεις για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «βουνό» οικονομικών ζητημάτων όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και στην Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο ότι – λόγω του CoViD-19 – ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουριστικός οργανισμός, ο όμιλος της TUI, με έδρα τη Γερμανία ζήτησε κι έλαβε το «πράσινο φως» από τη γερμανική κυβέρνηση για δάνειο- γέφυρα ύψους 1,75 δισ. ευρώ, από την KfW. Ζητούμενο να αυξηθεί η πιστωτική γραμμή του tour operator, που είχει πέρυσι τζίρο κοντά στα 19 δισ. ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης», μετά και την κατάρρευση τον περασμένο Σεπτέμβριο του ανταγωνιστή του, της Thomas Cook.
Σημειώνεται ότι η TUI έχει αναστείλει τις τουριστικές δραστηριότητές της στα μέσα Μαρτίου μέχρι νεοτέρας, ενώ σύμφωνα με τον CEO του ομίλου Fritz Joussen, «η συγκεκριμένη εξέλιξη για την παροχή του δανείου από την KfW είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την Tui, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση».
Το θέμα των οικονομικών μέτρων για τον τουριστικό κλάδο, του οποίου η διάρθρωση διεθνώς αποτελείται στη συντριπτική του πλειονότητα (80%) από μικρομεσαίες επιχειρήσεις τέθηκε επί τάπητος και στην πρώτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης της ειδικής Επιτροπής Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον Τουρισμό.
Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ως Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συμμετείχαν ακόμα οι Υπουργοί – Πρόεδροι των Περιφερειακών Επιτροπών του ΠΟΤ, εκπρόσωποι μεγάλων φορέων της ιδιωτικής τουριστικής βιομηχανίας και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ΠΟΤ σκοπεύει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προς τα κράτη – μέλη του σε τομείς και κλάδους που σχετίζονται με τη διεθνή τουριστική δραστηριότητα και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.
Η ελληνική πλευρά πρότεινε στην τελική διαμόρφωση του κειμένου να ληφθούν υπόψη:
- η επίλυση του προβλήματος των ζητούμενων επιστροφών των προκαταβολών που έχουν πληρωθεί με πιστωτικές κάρτες,
- η αναζήτηση μέτρων ασφαλιστικής κάλυψης για την διασπορά του κινδύνου,
- η αξιολόγηση του τρόπου εφαρμογής των φορολογικών μέτρων που αφορούν καθαρά στις τουριστικές δραστηριότητες, στην «επόμενη μέρα» και
- η ένταξη δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης του στελεχιακού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν αναγκαστικά κλείσει, κατά την περίοδο αυτή, με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τις κυβερνήσεις.
Επισημαίνεται εδώ ότι την περασμένη Παρασκευή ο ΠΟΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις που είχε κάνει αναφορικά με τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στον τουριστικό κλάδο, εκτιμώντας ότι η μείωση για φέτος, με τα τωρινά δεδομένα (σ.σ. οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς) τοποθετείται μεταξύ 20% και 30%, όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις για φέτος σε σύγκριση με το 2019 οπότε και είχαν διαμορφωθεί στο 1,5 δισ. τουριστών.
Μία πτώση έως 30% μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες των διεθνών τουριστικών εσόδων, από 300 έως 450 δισ. δολάρια, νούμερο που μεταφράζεται στο 1/3 επί του συνόλου των 1,5 τρισ. δολαρίων που παρήγαγε ο κλάδος την περυσινή χρονιά.
Ο ΠΟΤ επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη οι τάσεις των προηγούμενων ετών, θα χαθεί ανάπτυξη από 5- 7 ετών στον παγκόσμιο τουρισμό.