Αγώνας ταχύτητας για τη μάχη του αυτονόητου

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αντιπολιτευτική αδράνεια και την αμηχανία των πολιτικών της αντιπάλων ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της, να αλλάξει το κλίμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από τις άμεσης απόδοσης φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στο δεύτερο νομοσχέδιο που κατέθεσε η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, υπάρχει ένας καταιγισμός αποφάσεων και πρωτοβουλιών που κυριολεκτικά αλλάζουν τη ζωή προς το καλύτερο.

Την περασμένη Πέμπτη, στην Φρανκφούρτη, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Ελλάδα τον Σεπτέμβρη θα άρει ολοκληρωτικά τους ελέγχους στη ροή κεφαλαίων. Η άρση των capital control θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη και την έγκριση των “θεσμών” και ήδη δημιουργούνται προσδοκίες για ένα κύμα εισροής κεφαλαίων της τάξης των 16 δισ Ευρώ στην Ελληνική Οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα επιτόκια δανεισμού της χώρας καταρρέουν σε πρωτοφανή επίπεδα. Η άρση των capital control αναβαθμίζει αυτόματα το Ενεργητικό των τραπεζών και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό  άλλωστε το Χρηματιστήριο ήδη έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκδηλώθηκε ένα κύμα επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Τον Ιούνιο η εισροή νέων καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν μεγαλύτερη του 1,7 δισ Ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό τους απόθεμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να φθάσει τα 112,5 δισ. ευρώ.

Ο ΕSM άναψε το “πράσινο φως” ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με την αντικατάσταση τους με νέα χαμηλότοκα ομόλογα που γίνονται πλέον αποδεκτά στις διεθνείς αγορές. To είχε σχεδιάσει ο Τσακαλώτος, ήρθε όμως η ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία του πανικόβλητου τότε πρωθυπουργού για να αναστείλει κάθε συζήτηση επί του θέματος, μέχρι σήμερα.

Η Alpha Bank σχεδιάζει να εκδώσει κι αυτή (όπως η Εθνική και η Πειραιώς) ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. Ευρώ φιλοδοξώντας να πληρώσει επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο από τις άλλες τράπεζες. Τον ίδιο δρόμο προσφυγής στα κεφάλαια των διεθνών αγορών αντί για δανεικά από το τραπεζικό μας σύστημα, επιλέγουν πλέον όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Από τη δική του πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κίνησε –για πρώτη φορά στα ιστορικά της ΔΕΗ- τις διαδικασίες συντηρητικής κατάσχεσης περιουσίας εναντίον οφειλετών της ΔΕΗ που εκμεταλλεύονται την αδράνεια της διοίκησης και χρωστούν 800 εκατ. Ευρώ. 

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η εντολή που δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ δεν αφορούσε μόνον την ολοκλήρωση του προγράμματος που καθυστερούσε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η δημιουργία μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ξεκινώντας από τα 10 μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, την πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, μαζί με την πώληση της ΔΕΠΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων με την επίνευση του μεγαλομετόχου Σπύρου Λάτση που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.

Έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν υπογραφεί οι τρεις απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η μια αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο, η άλλη τις Ζώνες Πολεοδόμησης και η άλλη τις Ζώνες Ανάπτυξης. Άμεσος στόχος είναι να ξεκολλήσει το θέμα του Ελληνικού από τη γραφειοκρατική διαδικασία και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να κλείσει το θέμα του διαγωνισμού για την άδεια του Καζίνο.

Μετά από το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, προγραμματική δέσμευσή της κυβέρνησης είναι η κατάθεση του επόμενου, το Φθινόπωρο, με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία.

Στόχος είναι

  • Να απλοποιηθεί η φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.
  • Να μειωθούν σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.
  • Να ενσωματώσει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
  • Να ενισχύσει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Συμπεριλαμβάνονται μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
  • Να ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.
  • Να αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.

Όλα όσα γίνονται δεν είναι σπουδαία. Είναι οι αυτονόητες πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης που θέλει να παράξει αποτελέσματα, να αλλάξει το κλίμα της μιζέριας και της εγκατάλειψης στη χώρα…

Η νέα κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο για να κερδίσει τα αυτονόητα…