Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναρτήθηκαν σήμερα οι νέοι κανόνες για το PEPPs. Αφού εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και το Συμβούλιο οι νέοι καθολικοί κανόνες για το πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το 2012, όταν αναμένεται η κυκλοφορία των πρώτων PEPPs στην αγορά.
Το PEPP, είναι μια ιδέα του Αντιπροέδρου Valdis Dombrovskis, με σκοπό να δώσει στους πολίτες της ΕΕ περισσότερες επιλογές για να αποταμιεύουν και να επενδύουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.
Πρόκειται για ένα εθελοντικό συνταξιοδοτικό σύστημα που θα συμπληρώνει τα υπάρχοντα δημόσια και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και τα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα.
Ο εν λόγω κανονισμός PEPP εκμεταλλεύεται ένα βασικό επίτευγμα: την Ένωση Κεφαλαιαγοράς. Η δημιουργία ΡΕΡΡ  του θα συμβάλει στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των συνταξιοδοτικών προϊόντων και στην ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών.
Οι νέοι κανόνες καθορίζουν τα θεμέλια για μια πανευρωπαϊκή αγορά προσωπικού συνταξιοδοτικού συστήματος, διασφαλίζοντας την τυποποίηση των βασικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, όπως απαιτήσεις διαφάνειας, κανόνες επενδύσεων, δικαίωμα αλλαγής και είδος επενδυτικών επιλογών.
Οι πάροχοι PEPP θα είναι σε θέση να πουλήσουν το προϊόν τους οπουδήποτε στην ΕΕ με μία μόνο εγγραφή.

  • «Το πανευρωπαϊκό προσωπικό συνταξιοδοτικό προϊόν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του χάσματος των συντάξεων, παρέχοντας στους αποταμιευτές σε ολόκληρη την ΕΕ περισσότερες επιλογές ποιότητας για τη συνταξιοδότηση».
  • «Είμαι βέβαιος ότι η νέα νομοθεσία θα προωθήσει επίσης τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες θα συμβάλουν τελικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ», είπε ο Αντιπρόεδρος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Valdis Dombrovskis.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here