Γράφει η «ξενοδόχος»

Το 10% επί του συνόλου των εσόδων των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων στην Ελλάδα αντιστοιχεί στη Σαντορίνη!

Το δημοφιλές νησί αναδεικνύεται πρωταθλητής όσον αφορά την αγορά της οικονομίας του διαμοιρασμού στη χώρα μας αν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο του 1,08 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι ήταν τα έσοδα για τα λεγόμενα αυτόνομα καταλύματα (αυτά δηλαδή που προσφέρονται ολόκληρα για μίσθωση, χωρίς να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι) για  την περίοδο Ιουνίου 2018- Μαίου 2019 μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες Airbnb και Homeaway, τα 112 εκατ. ευρώ. Το νησί  πάντως χάνει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την υψηλότερη τιμή ανά κατάλυμα αφού στην περίπτωση αυτή προηγείται η Μύκονος με 496 ευρώ και ακολουθεί δεύτερη η Σαντορίνη με 341 ευρώ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Insete) και περιλαμβάνει εκτιμήσεις για διάφορα μεγέθη μίσθωσης καταλυμάτων μέσω Airbnb και HomeAway με στοιχεία από την εξειδικευμένη εταιρεία AirDNA.

Η μελέτη τοποθετεί το σύνολο των ενεργών καταλυμάτων στα 121.287 πανελλαδικά, αριθμός που ανεβαίνει στα 151.082 για τα διαθέσιμα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ήτοι αυτά που έχουν καταχωρηθεί προς μίσθωση σε κάποια από τις πλατφόρμες Airbnb ή HomeAway τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο

Όσον αφορά λοιπόν τους προορισμούς με τα υψηλότερα έσοδα, μετά τη Σαντορίνη ακολουθεί η Μύκονος με ποσοστό 9% ή αλλιώς 103 εκατ. ευρώ επί του συνόλου των εσόδων πανελλαδικά κι έπειτα τα Χανιά με 99 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και άρα των χαμηλών τιμών ανά κατάλυμα για τους ιδιοκτήτες βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα με 84 εκατ. ευρώ (8%) και πέμπτη στη σειρά η Κέρκυρα με 58 εκατ. ευρώ (5%). Ρέθυμνο,  Πολύγυρος, Ρόδος, Κεφαλονιά και Πάρος συμπληρώνουν τη δεκάδα των πιο «χρυσοφόρων» προορισμών για την Ελλάδα.

Πέρα από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, όσον αφορά τη μέση τιμή ανά κατάλυμα, πολύ υψηλές τιμές είναι στην Πάρο με 224 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ και η Ζάκυνθος  βρίσκεται ψηλά με 221 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές ανά διανυκτέρευση πανελλαδικά- όσον αφορά τους βασικούς προορισμούς- παρατηρούνται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με νούμερα αντίστοιχα στα 66 ευρώ και τα 45 ευρώ, λόγω –κυρίως- της μεγάλης προσφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here