Η καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα των διεθνών οικονομιών. Τι είναι όμως αυτό που καθιστά μια χώρα καινοτόμο; Είναι οι δαπάνες για εύρεση νέων ιδεών; Η προσήλωση της ν’ ανακαλύψει και να επενδύσει σε νέα ταλέντα; Το υψηλό επίπεδο των πανεπιστημιακών της ιδρυμάτων;
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία κατατάσσει 141 οικονομίες ως προς την ικανότητά τους στην καινοτομία – έναν από τους 12 πυλώνες που δείχνουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Αυτές οι οικονομίες είναι οι 10 πιο καινοτόμες του τρέχοντος έτους.
- Γερμανία
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Γερμανία διατηρεί τον τίτλο της πιο καινοτόμου χώρας στον κόσμο, κατακτώντας την κορυφή της λίστας της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα στον πυλώνα της ικανότητας για καινοτομία. Έχει ιδιαίτερα υψηλό σκορ στην έρευνα και ανάπτυξη – και έχει πάνω από 290 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες
Οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση συνολικά στον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας για το 2019, παραμένουν μια δύναμη καινοτομίας. Αναδεικνύονται στην πρώτη θέση ως προς την εξέχουσα θέση των ερευνητικών ιδρυμάτων τους και ως προς τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεών τους.
- Ελβετία
Η δεύτερη πιο καινοτόμος χώρα στην Ευρώπη, η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης ως προς το πιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να μετασχηματίσει τις καινοτομίες της σε προϊόντα. Της αρέσει η συνεργασία – είναι στην κορυφή για τις διεθνείς συν-εφευρέσεις (71,42) ανά εκατομμύριο του πληθυσμού.
- Ταϊβάν, Κίνα
Η Ταϊβάν αποδίδει καλά στους περισσότερους δείκτες δυνατοτήτων καινοτομίας – έρχεται στην τέταρτη θέση για την ποικιλομορφία του εργατικού της δυναμικού και στην τρίτη για τον αριθμό των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανά εκατομμύριο του πληθυσμού.
- Σουηδία
Όπως και οι ΗΠΑ, η Σουηδία συνεργάζεται καλά με άλλους, και έρχεται στην τέταρτη θέση για διεθνείς συν-εφευρέσεις ανά εκατομμύριο του πληθυσμού. Επενδύει επίσης στην καινοτομία, δαπανώντας 3,3% του ΑΕΠ της για έρευνα και ανάπτυξη.
- Νότια Κορέα
Η δεύτερη πιο καινοτόμος οικονομία στην Ασία, η Νότια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για την αγοραστική της πολυπλοκότητα, ενώ πετυχαίνει υψηλή βαθμολογία στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
- Ιαπωνία
Αν και έβδομη συνολικά ως προς την καινοτομία, η Ιαπωνία είναι η πρώτη στον υπο-πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης. Με περισσότερες από 490 ανά εκατομμύριο του πληθυσμού, έχει μακράν τις περισσότερες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της πρώτης δεκάδας.
- Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην όγδοη θέση για την καινοτομία, με τον ισχυρότερο δείκτη του να είναι οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, για τις οποίες βαθμολογείται με 1.289 – 150 μονάδες πάνω από την πιο καινοτόμο χώρα, τη Γερμανία.
- Γαλλία
Η Γαλλία λειτουργεί καλά στον υπο-πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης, κατατασσόμενη στην τρίτη θέση ως προς την εξέχουσα θέση των ερευνητικών ιδρυμάτων της.
- Ολλανδία
Η Ολλανδία βελτιώθηκε φέτος σε όλους τους δείκτες στον υπο-πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης και κατέχει την τρίτη θέση για τη συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων μερών, καταγράφοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.