Την ισχυρή πίεση στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, αποτυπώνει η μεγάλη μείωση στον αριθμό των αγγελιών για εύρεση προσωπικού, που δημοσιεύτηκαν online την άνοιξη του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019.

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, οι online αγγελίες σε σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν μειωμένες κατά 31% συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα ευρήματα του συστήματος OVATE του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Αρχικά, αναφέρουν οι μελετητές του Cedefop, πολλοί εργοδότες είδαν την πανδημία ως προσωρινή διατάραξη της κανονικότητας και παρέμειναν θετικοί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημικής κρίσης, τον Απρίλιο, οι online αγγελίες εργασίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 60%, σε σχέση με πέρυσι.

Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και η εξέλιξη της online προσφοράς εργασίας ανά μήνα

Στην Ελλάδα, η πτώση για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2020 ήταν αισθητά μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (12% έναντι 31%), αλλά όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας του Cedefop, δρ Γιάσπερ βαν Λου (Jasper van Loo), στη χώρα μας η δημοσίευση αγγελιών εργασίας online είναι λιγότερο συνήθης σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cedefop για το 9μηνο, ο αριθμός των online αγγελιών εργασίας στην Ελλάδα εξελίχθηκε ως εξής, αποτυπώνοντας και την πορεία της πανδημίας: Ιανουάριος +50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, Φεβρουάριος 0%, Μάρτιος +36%, Απρίλιος -47%, Μάιος -16%, Ιούνιος -13%, Ιούλιος +18%, Αύγουστος -54% και Σεπτέμβριος -50%.

Τα πιο ανθεκτικά και τα περισσότερο ευάλωτα επαγγέλματα στην Ελλάδα στο 9μηνο

Στο εννεάμηνο του 2020, ο τουρισμός “χτυπήθηκε” πολύ σκληρά, με πτώση 35% στην online προσφορά εργασίας. Στις δε αγγελίες που προέρχονταν από recruitment agencies (γραφεία εύρεσης εργασίας), στις οποίες συνήθως αποτυπώνεται η προσφορά εργασίας για εποχικούς εργαζόμενους και προσωρινή εργασία, η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη (-41%.) “Σε περιόδους κρίσης, η ζήτηση για προσωρινή εργασία παραδοσιακά πέφτει κάθετα, καθώς οι επιχειρήσεις προτεραιοποιούν την προστασία των εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης” εξηγεί.

Ως τα πιο ανθεκτικά στην πανδημική κρίση επαγγέλματα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης αναδεικνύονται τα εξής: επαγγελματίες πληροφορικής και επικοινωνιών (αύξηση 152% στις online αγγελίες σε σχέση με το εννιάμηνο του 2019), υπάλληλοι γραφείου (+117%), υπάλληλοι εξυπηρέτησης καταναλωτών (61%), μάνατζερ επιχειρήσεων και παραγωγής (+58% και +46% αντίστοιχα) και επιστήμονες και μηχανικοί (+22%).

Αντίθετα, πέραν των επαγγελμάτων στον τουρισμό, που ήδη αναφέρθηκαν, τις ισχυρότερες πιέσεις (όπως αυτές αποτυπώνονται στις online αγγελίες εργασίας) δέχτηκαν όσα σχετίζονται με: διδασκαλία (-49%), υγεία (-47%), παρασκευή τροφίμων-βοηθούς κουζίνας (-40%), γεωργία-αλιεία-δασοκομία (-27%) και πωλήσεις (-25%).

“Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, αναμένουμε περαιτέρω μείωση της online προσφοράς εργασίας, λόγω του δεύτερου lockdown. Αναμένουμε επίσης ότι η ζήτηση για επαγγελματίες υγείας θα αυξηθεί στο τελευταίο φετινό τρίμηνο, σε σχέση με νωρίτερα φέτος” επισημαίνει ο δρ Γιάσπερ βαν Λου.

Προσθέτει ότι η προστασία της ζωής θα παραμείνει κομβική, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κοιτάξουμε μπροστά και να σκεφτούμε ενεργητικές πολιτικές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, που αλλάζει με ολοένα μεγαλύτερη ταχύτητα. Η Covid19 επισπεύδει την αλλαγή και οι άνθρωποι χρειάζεται να είναι προετοιμασμένοι και να διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες μεταπανδημικά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here