Τη μείωση 40% στα ενοίκια των καφέ-εστιατορίων για ακόμη τρεις (3) μήνες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Με μια λιτή διαρροή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων (που εμπίπτουν στην εν λόγω… ατυχή κατηγορία) ενημερώθηκαν πως το Υπουργείο Οικονομικών, όντως, συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας και της μετά-lockdown πραγματικότητας.

  • Είναι, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», δηλαδή οι της κυβέρνησης ασκούν κοινωνική πολιτική με ξένα χρήματα; Κάτι έχει παρεξηγηθεί εδώ, στην περίπτωσή μας.

Πρακτικά, αν κάποιος (δυστυχής, εν τέλει) αγόρασε ένα μαγαζί με δανεικά και το ενοικίασε, τώρα, λόγω της πιθανότατης –νέας– απόφασης της κυβέρνησης, θα λαμβάνει 40% λιγότερο ενοίκιο; Μήπως θα πληρώνει και 40% λιγότερο ΕΝΦΙΑ; Μήπως η τράπεζα θα του ζητάει 40% μειωμένη δόση κάθε μήνα;

Ας είμαστε λιγάκι σοβαροί. Τι θα μπορούσε να κάνει πρακτικά το κράτος αν όντως ήθελε να στηρίξει την επιχειρηματικότητα χωρίς να «ρίξει» την ιδιοκτησία ακινήτων; Να μειώσει το ενοικιοστάσιο, πράγματι, κατά 40%, αλλά να δώσει το ισόποσο ως έκπτωση επί του φόρου είτε εισοδήματος είτε όποιας άλλης μορφής επιβάρυνσης.

Σε ποια χώρα της ΕΕ ο ιδιώτης υποχρεώνεται από το κράτος να ενισχύει τον ιδιώτη; Εντάξει, είπαμε, άντε για τρεις μήνες, εκτάκτως, λόγω Covid-19 κ.λπ., αλλά από πού και ως πού να προωθείται (μονομερώς μάλιστα) νέα παράταση για επιπλέον τέσσερις μήνες; Δηλαδή 3+4=7 μήνες σε σύνολο 12 για το 2020;

H συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική της γενικότερης διαχείρισης ζητημάτων ουσίας και εν μέρει δείχνει τη νοοτροπία που έχει διαμορφωθεί σε ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος, της κυβέρνησης (της εκάστοτε), αλλά και της αδυναμίας μιας ευάριθμης ομάδας πολιτών, καταναλωτών, φορολογουμένων κ.ά. να βρει τα δίκια της και να προασπίσει τα συμφέροντά της.

Θα πείτε: Μα είναι ο Covid-19, οι συνέπειες, η κοινή προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας…Ok”, αλλά μέχρις ενός ορίου.

Στο επόμενο φύλλο του Χρήμα Week θα αναφερθώ και σε έτερο παράδειγμα, ενδεικτικό της σχετικής αντίληψης.

Έτσι, για τις καλές διακοπές του Αυγούστου.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 21/07/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here