Αφού όλα πάνε καλά γιατί δεν καταργούν τα capital control;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελληνική κυβέρνηση, να μην τολμήσει -σε προεκλογικό χρόνο- την πλήρη κατάργηση των capital control γιατί θα θέσει σε κίνδυνο την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, μετέφεραν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της Τρόικας διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέδιο για μία «θριαμβευτική» προεκλογική εξαγγελία πλήρους κατάργησης των capital control.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ εξήγησαν στους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται εξαιρετικά πρώιμη, δεδομένου ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί, με τα «κόκκινα δάνεια» να εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και το διεθνές επενδυτικό κλίμα να είναι αρνητικό όσον αφορά μικρές περιφερειακές οικονομίες.

Τελικά συμφωνήθηκε να υπάρξει ανακοίνωση μιας νέας περαιτέρω «χαλάρωσης» των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων.

  • Κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει διεύρυνση του ορίου για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό και ενδεχομένως του ορίου για τα εμβάσματα ιδιωτών στο εξωτερικό.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό έως το όριο των 100.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη, έπειτα από προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και παραστατικών.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα.

  • Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την διεύρυνση των ορίων ώστε οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες κινήσεων έναντι της Επιτροπής Εγκρίσεως Συναλλαγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here