Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 6,3% φέτος προβλέπει η Fitch Solutions και αναθεωρεί και ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία.

Ο οίκος αναφέρει ότι αυτό είναι το καλύτερο story ανάπτυξης της χώρας εδώ και 40 χρόνια, ενώ προβλέπει πως και το 2022 θα είναι ένα πολύ ισχυρό έτος για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας ανάπτυξη 4,3%. Η Fitch Solutions είναι ανεξάρτητο μέλος στον όμιλο του γνωστού οίκου αξιολόγησης Fitch.

Η πρόβλεψή της για το 2021 αναθεωρήθηκε από το 6,0% προηγουμένως, μετά την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 16,2% το β’ τρίμηνο αλλά και το ισχυρό πρώτο τρίμηνο, που εντυπωσίασε τις αγορές.

Αλλά και η μητρική Fitch είχε αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία προβλέποντας ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 5,3% το 2022, με την επιφύλαξη να αναθεωρήσει ανοδικά περαιτέρω.

Η Fitch Solutions τώρα, αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί για το υπόλοιπο του 2021, συμβάλλοντας κατά 3,5% και 5,8% αντίστοιχα στο πραγματικό ΑΕΠ. Η εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού της Ελλάδας – με το μερίδιο του πληθυσμού που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων να έχει αυξηθεί από 9,1% στα τέλη Απριλίου σε 56,8% στα μέσα Σεπτεμβρίου – επέτρεψε στην κυβέρνηση να χαλαρώσει όλο και περισσότερο τους περιορισμούς.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν όλο και περισσότερο σε χώρους λιανικού εμπορίου και αναψυχής, αναφέρει. Η βασική προσδοκία της Fitch Solutions είναι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία να παραμείνουν χαλαρές, διευκολύνοντας την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης σε σχέση με πέρυσι.

Ο οίκος αναμένει, ότι η ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με το 2020 – αν και ακόμα κάτω από τα επίπεδα πριν την πανδημία – θα προσφέρει επίσης στήριξη στην  ανάπτυξη του 2021.

Η ανάκαμψη των εξωτερικών μακροοικονομικών συνθηκών εκτιμά ότι θα στηρίξει επίσης τις εξαγωγές αγαθών τα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα σημειώσουν σημαντική ανάκαμψη  το 2021, συμβάλλοντας κατά 1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Το 2022, έχοντας επιστρέψει πλέον στα προ πανδημίας επίπεδα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 4,3% αναφέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here